Witaj gościu, Jeśli czytasz tę wiadomość to znaczy że nie jesteś zarejestrowany. Kliknij i zarejestruj się by w pełni korzystać z wszystkich funkcji naszego forum.
(22.12.10, 23:32)Pablito link napisał(a):Prawdopodobnie nie uda Ci się ustawić pełnej tarczy równomiernie oświetlonej... Mi się nie udało... Tak już chyba jest.
Mniej więcej można ustawić równomierne oświetlenie tarczy ale niestety nie widać zbyt dużo szczegółów
Tym razem ja użyłem skrótu myślowego - tarczy generalnie nie da się ustawić jednorodnie (tak jest też świetle białym czy widmie wapnia) bo Słońce w sumie to jest kulą .
Bardziej chodzi mi o to aby od środka tarczy symetrycznie ta "niejednorodność" się rozkładała - wtedy można by złożyć całość np z 2 klatek. Póki co jest rozważnie czysto teoretyczne. Na zdjęciu poniżej - obszar najjaśniejszy powinien być moim zdaniem na środku tarczy bez względu na rodzaj kadru.
I jeszcze jedna sprawa, która mnie nurtuje od jakiegoś czasu - dodawanie koloru. Jakoś utarło się, że malujemy na żółto a w sumie to widzimy przecież na czerwono.
Co do focenia w 16-bitach z PointGreya - ta opcja w FireCapture dla tych kamerek włącza tryb 14-bitowy (czy 12) bo taki mają wbudowany. Najwyższy możliwy. Czy jest sens nagrywania w wyższym trybie? Zależy od matrycy i konstrukcji. Poszukaj testów/specyfikacji tego modelu. W dokumencie powinien być podany S/N max w bitach - tyle bitów maksymalnie jest w stanie efektywnie użyć. Basler Ace z ICX618 ma 7 bitów S/N max i tryb 14 bitowy niczego realnie nie zmienia dla niej (oprócz zalagowania komputera ). Wiele 8-bitowych klatek też da dobry efekt tak że wyostrzanie przez np. dekonwolucję nie wprowadzi szumu.
Zestaw: SkyWatcher SCT 11" * Basler Ace, DSI III Pro * itd. WWW: Moja strona astro