Liczba postów: 558
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
a mnie się podobały:
"Alfabet polskich rzek" (pamiętam nawet tytuły niektórych odcinków: "A jak Angorapa", "F jak Fiszewka", "K jak Kwisa", "I jak Ina" )
oraz
"Nasz Bałtyk" prowadzone przez dr Rabskiego
Teleskop TAŁ1 - Mizar, lornetka Tento 10x50, Nikon 7x50.
Liczba postów: 463
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
26.11.07, 21:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.11.07, 21:32 przez tompyc.)
Rambit - ten program robił Krzysztof Surgowt z red. dziecięcej.
"Nasz Bałtyk" to był mój program i żadnego dr Rabskiego nie zatrudniałem. Przynajmniej nie pamiętam.
"Alfabet polskich rzek" przypadkowo mam kilka odcinków na VHS.
Do nostalgicznych Waszych wspomniń dodam tytuł "Przybysze z Matplanety" - autorką była moja koleżanka Ewa Urbańska, która w redakcji nosiła ksywkę "Księżniczka Lilavati" (dla dociekliwych - skąd ten pseudonim?)
Uwolnić "Sondę" - otworzyć archiwa TVP
Liczba postów: 17
Reputacja:
0
Księżniczka Lilavati to taka arystokratyczna panienka z Indii, która zabawiała się zadawaniem zagadek matematycznych. Pamiętam, że pani Urbańska często widzom te zagadki przytaczała do rozwiązania.
Liczba postów: 670
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
29.11.07, 08:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.11.07, 09:09 przez Piotr.)
Witam Panie Tomku,
Tak przy okazji - co sie dzieje z Panem Romanem Kancirukiem? Ostatni raz widzialem go "w akcji" w "Gwiazdy Swieca Noca", a potem przepadl. Czy moze TVP planuje jakis nowy program czy raczej nie ma na to juz szans...
pozdr. serdecznie
Maciej Weiss ---
Liczba postów: 463
Reputacja:
0
Pan Roman po 30 latach w TVP dostał wypowiedzenie z pracy. Było to w 2002 roku. Pożegnał się z Widzami w ostatnim wydaniu :Gwiazdy Świecą nocą".
Miał żal do firmy. Tyle wiem.
Uwolnić "Sondę" - otworzyć archiwa TVP
Liczba postów: 870
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Też bardzo lubiałem programy Pana R Kanciruka były prowadzone bardzo profesionalnie jesli takiego słowa można użyć .
Jak widac Polskie za przeproszeniem sku... w TVP.
Napisał bym kilka bardziej dosadnych słów ale po co
Liczba postów: 284
Liczba wątków: 6
Reputacja:
1
Generlnie szkoda wielka, że polska telewizja (czy państwowa czy komercyjna) nie dorobiła się żadnego kanału naukowego (za to mamy TV Kulturę, w której za nasze pieniądze rozbierają się jakieś dwie brzydkie baby). W takim kanale, wierzę że swoje miejsce znalazłoby wielu wspaniałych redaktorów, którzy mieliby z pewnością wiele wiedzy do przekazania coraz bardziej ociemniałemu społeczeństwu (potępiam "misyjność" mediów, ale jeśli już miały by tą funkcję spełniać, to nie poprzez "dwie gołe baby" a ludzi takich jak Tomasz Pyć, czy właśnie Roman Kanciruk). :/
oko sowy słucha śniegu życie umyka