(07.07.05, 13:16)PiotrGuzik link napisał(a): [quote author=Robert_Bodzon link=topic=6288.msg97198#msg97198 date=1120676911]
Piotrek, zapytam z czystej ciekawości, bo ogólnie znany jest fakt, że masz bardzo dobry wzrok. Jakie najsłabsze gwiazdy widzisz w swoim instrumencie pod ciemnym niebem i wysoko nad horyzontem?
Najsłabsze gwiazdy jakie widziałem wysoko nad horyzontem moim 15cm teleskopem (przy powiększeniu 48x) miały jasność około 13.8 mag, w 20cm teleskopie (przy powiększeniu 63x) zdarzało mi się widzieć gwiazdy o jasności około 14.8 mag...
Pozdrawiam
Piotrek
[/quote]
Z tym zasięgiem to dość skomplikowana sprawa bo oprócz teleskopu i warunków ważne jest także... powiększenie. Jakie zapytasz?
Teoretycznie im większe tym słabsze widać gwiazdy, ale w praktyce pojawia się seeing, dyfrakcja, i inne czynniki które to limitują.
Z literatury zaczerpniętej od obserwatorów DS-ów płynie taka rada:
OPT- optymalne( złoty środek w kompromisie parametrów takich jak: jasność obrazu, ostrość, kontrast, seeing, zasięg) powiększenie teleskopu wynosi:
Dla teleskopów <20-25cm OPT = (8 do 10)*średnica w cm
Dla teleskopów >25cm OPT = (6 do 7)*średnica w cm
Przykładowo:
Dla mojej 30-tki OPT=~200x
I to się potwiedza, bo przy powiększeniu 132x obraz jest jeszcze "zbyt jasny i ostry" ale przy 264x zbyt rozmyty( przeważnie) i ciemny.
Powiększenia 191x i 206x jakimi dysponuję, w czasie większości "polskich" nocy stanowią limit jeśli chodzi o maksymalny zasięg gwiazdowy- pow. 264x żadko wnosi coś nowego, więc wolę szersze pole lepszego okularu 191x.
Kilka lat temu jak chciałem się sprawdzić( i teleskop) w czasie idealnej( jak na moją lokalizację to oznacza NLM=6.5-7.0 i M33 zerkaniem) nocy skierowałem teleskop na M3 która była wtedy blisko zenitu i miałem do niej mapkę z dokładnym jasnościami fotometrycznymi gwiazd na jej obrzeżu.
Przy powiekszeniu 96x najsłabsza zauważalna gwiazda miała jasność 14.7 mag, przy powiększeniach 191x i 264x( seeing był tej nocy także lepszy niż w typowe noce) najsłabsza potwierdzona gwiazda miała jasność 15.6 mag.
Ten "deficyt" zasięgu pogłębia się wstecz, bo z kolei przy powiększeniu 47x gwiazda o jasności rzędu 14.0 mag była dla mnie wyzwaniem obserwacyjnym.
Niestety jest tylko kilka takich nocy w roku :'( a w typową noc zasięg wynosi "tylko" 14.5-15.0 mag. Piszę w cudzysłowiu, bo to z grubsza tyle "ile fabryka dała" a mnie to przeważnie nie zadawala.
Jest jeszcze kilka innych mniej lub bardziej zaawansowanych/ekscentrycznych metod wywodzących się z doświadczeń obserwatorów DS-ów, aby polepszyć osiągi tak samego oka jak i instrumentu przez który się obserwuje, ale o tym może przy innej okazji...
Pozdrawiam, Krzysiek / Fly-Smart.pl Dobson 300/1320, Refraktor 50/300, Lornetka 8X40