nie umiem rozwiązać tych zadań..... czy ktos mógłby mi pomóc>??? z góry dziekuje.. zad.1: Oblicz przyspieszenie ziemskie na biegunie wiedzac, ze na równiku wynosi ono gr=9,78 m/s2, a stosunek promieni równikowego do biegunowego wynosii k=1,003. zad.2: Na jakiej wysokości nad powierzchnią ziemi ciężar ciał jest o p=0,01 mniejszy od ciężaru na powierzchni? Przyjmij promień ziemi Rz=6370km. Zad.3: w jakiej odległości h od powierzchni ziemi przyspieszenie ziemskie wynosi g=1m/s2? Promień ziemi Rz=6370 km, a przyspieszenie ziemskie na jej powierzchni gz= 9,8 m/s2.
Zdecydowanie nie ten dział.

Przeniosłem do odpowiedniego miejsca. Izusiu, czy podane linki są wystarczające?
oczekuje jakieś podpowiedzi ewentualnie jakiegos wytłumaczenia
Zakładając, że nie uwzględniamy ruchu obrotowego ziemi (nie jest to podane w warunkach zadań, więc nie trzeba tego robić), to zadania są bardzo łatwe. Wystarczy podstawić dane do wzoru na przyspieszenie grawitacyjne, a dalej to już szkolna matematyka

Nie będę nic więcej mówił, żeby nie rozwiązać całego zadania, ale sądzę, że nie będzie żadnych problemów.
aha. zaczynam rozumiec o co chodzi. dzięki

Ciekaw jestem jak tam wyniki ?
(19.04.09, 21:01)jimmy02jw link napisał(a):Ciekaw jestem jak tam wyniki ?
No właśnie jak tam wyniki? - Czy wszystko co zostało zrozumiane jest dobrze?