Efekt zastosowania na stronie
Astrofotografia -
http://astrofotografia.republika.pl/Jeżeli siedząc kiedyś na polu w 20 minucie 40 minutowej ekspozycji na kliszy zauważycie że
- leci Wam własnie w kadr samolot
- na całym czystym niebie leci Wam właśnie w kadr mała chmurka
- gwiazda prowadzenia Wam nagle z nieznanego powodu ucieka
to macie dwa wyjścia
1 - wyłączyć szybko apatat koncząc ekspozycję, marnując klatkę i zacząc od nowa
2 - zamknąc na tę chwile przesłone, rozprostować kości i po chwili kontynuować dalej
Jest to bardzo proste urządzenie odcinające dopływ obrazu u wlotu wyciągu okularowego poruszane przy pomocy silniczka które nie wprowadza praktycznie drgań przy otwieraniu i zamykaniu. Pozwala w dowolnej chwili przerwać ekspozycje i wznowić ją w odpowiednim czasie. Otwiera się i zamyka za pomocą silniczka nawijającego na rolkę stylonową nitke co zapewnia odpowiednio szybką reakcję.
Ja robiąc teraz moje zdjecia jak tylko zauważę że gwiazda prowadzania ucieka z celownika okularu zamykam przesłone, naprowadzam ją przy pomocy silniczków spowrotem na jej miejsce i kontynuuję. Zazwyczaj używam jej z 30 razy podczas 40 min ekspozycji co sprawia ze muszę je wydłużać o 2- 5 min zależnie od przypadku na zrekompensowanie czasu naświetlania.
Posiada to urządzenie diody sygnalizujące skrajne polozenie przesłony ponieważ nie mam ochoty siedzieć przez 40 min bez pewności czy przesłona się akurat nie zacięła. Może nie jest to śliczne ale skuteczne.
Przesłona
Sposób mocowania
Sterowanie Te dwie przystawki na prawo wpinam na złączkach tylko na czas robienia zdjęć.