OPTISAN STAR 900/114 II Newton, montaż paralaktyczny
| 
|
Specyfikacja[/b]
(podaję za producentem) ( rzeczywiste )
Zwierciadło główne - paraboliczne
Średnica zwierciadła - 4,5 cala (114mm) - 112 mm
Długość ogniskowej - 900mm - brak pomiaru
Rozdzielczość - 1" -1,21"
Jasność - 1: 7,9
Wizualny zasięg
gwiazdowy - 12m -12,7m
*OkularyOgniskowa Powiększenie Kąt widzenia (stopnie)
H20mm - 45x 35
H6mm - 150x 30
SR4mm - 225x 40
oraz
Barlow 2X
Okular 18mm posiadający dodatkowy zespół soczewek odwracających do obserwacji naziemnych
Filtr KsiężycowyPlastikowa, zielona, nierówna szybka w oprawie.
Wyciąg okularowy1,25 cala( 31,7mm)
Korpus ze stopu
Szukacz 6x30 Podstawa z plastiku, regulacja na trzech śrubach, krzyż z nitek jako celownik
MontażParalaktyczny na drewnianym trójnogu, głowica posiada na obu osiach Ra i Dec przekładnie ślimakowe zapewniające obrót o 360 stopni wokół osi.
Instrukcja Pełna wersja w jęz. angielskim i skrócona w jęz. polskim.
Przygotowanie do pracy.
Teleskop jest w kartonie w kilkunastu częściach, przy odrobinie umiejętności po godzinie jest już złożony .Wymaga teraz kolimacji, która jest dość przystępnie opisana w instrukcji.
Studzenie Po wystawieniu na np. balkon potrzebna jest co najmniej 1 godz.( zwłaszcza zimą) na wyrównanie się temperatury teleskopu i otoczenia.
Obserwacje ( przy dogodnych warunkach )
PlanetyObraz planet wyraźny z ostrymi krawędziami bez żadnych odbłysków
Merkury - Ładnie widoczne fazy.
Wenus - Ładnie widoczne fazy, także obserwacje w dzień.
Mars - Kontynenty i morza oraz czapa polarna
Jowisz - Widoczne księżyce Galileuszowe, dwa pasy oraz ich kolory, ciemniejsze bieguny,
WCP, cienie księżyców Jowisza na jego tarczy, oraz czasami subtelniejsze
szczegóły pasów.
Saturn - Widoczne pierścienie oraz szczelina Cassiniego, cień planety na pierścieniach, pas
równikowy i pięć księżyców Saturna : Tytan, Rhea, Dione, Tethys, Japetus
Uran - Tarczka oraz kolor
Neptun - Tarczka oraz kolor
Obiekty DS. (Uzyskane efekty zależą od predyspozycji wzrokowych i miejsca obserwacji)
M27- widać kształt
M57- pierścień
M42- piękny widok, dostrzegalne niektóre struktury, oraz bez problemu trapez
M13- wysyp gwiazd
M15- widać czasami najjaśniejsze gwiazdy
M97 oraz M108
Wiele galaktyk w Pannie oraz w Lwie np.: M95, M96, M105, NGC 3371, 3412, 3377
Gwiazdy Obraz gwiazd prawie punktowy, choć wydaje się zwierciadło główne mieć lekki astygmatyzm
Beż problemu dzieli Epsilony Lutni .
UwagiTeleskop posiadam trzy lata i będą to uwagi wynikające z doświadczeń zdobytych podczas jego eksploatacji.
- Głowica oraz reszta elementów wykonana z kiepskiej jakości stopu.
- Teleskop był złożony niedbale i najlepszym rozwiązaniem było rozłożenie go i złożenie
prawidłowo (np.: środek krzyżaka był przesunięty względem osi tuby o
ponad 5 mm), ( nie polecam takiej operacji nie posiadającym odpowiedniej wiedzy)
- Lusterko kątowe było porysowane więc wymieniłem.
- Wyciąg okularowy posiadał pewne luzy ale łatwe do usunięcia, poza tym działa poprawnie.
- Smar którego użyto do elementów ruchomych twardniał na chłodzie uniemożliwiając
normalną pracę. Należało rozłożyć całą głowicę na drobne części, umyć ją z tego smaru i
zastąpić właściwym, przy okazji usuwając luzy głowicy. Jednak całkowite usztywnienie
montażu w tym teleskopie nie jest możliwe, a jedynie ich zminimalizowanie.
- Ślimacznice mikroruchów nie są osadzone na osiach centralnie powodując w trakcie pełnego
obrotu zmianę docisku do ślimaka.
- Statyw na drewnianych nogach (wysuwane), dość stabilny do połowy wysokości.
Jednak w porównaniu np. z Soligorem wypada słabo.
- Przeciwwaga jest za lekka uniemożliwiając pełne wyważenie teleskopu.
- Śruby słabe, po kilku mocniejszych dokręceniach pozostaje ich wymiana.
- Krzyżak zwierciadła kątowego dość sztywny.
- Należało wyczernić okolice zwierciadła głównego, zewnętrzną część ruchomej rury wyciągu
okularowego wchodzącą do tuby teleskopu (była chromowana), oraz wewnętrzną część tulei
okularów.
- Tłumaczenie instrukcji momentami nieudolne, miejsca gdzie zabrakło wiedzy autor
pominął.
- Pokrycie zwierciadła-Aluminium, utwardzane. Po trzech latach eksploatacji widoczne
jedynie efekty mojej działalności podczas czyszczenia.
- Kolimacja wymagana rzadko.
- Teleskop podatny na podmuchy wiatru, a tłumienie drgań wynosi około 5 sek.
- Cięgna mikroruchów krótkie i za twarde.
Okulary H20mm- duża aberracja chromatyczna, brak powłok na soczewkach
H6mm- najlepszy z zestawu, soczewki osadzone w wykonanych starannie mosiężnych
tulejkach, widoczne powłoki
SR4mm- soczewki osadzone w niesymetrycznie odlanych plastykowych elementach, brak
powłok, bardzo słaba jakość.
18mm- długi okular, obraz dość ciemny, bez powłok, aberracja chromatyczna
Barlow 2x- składa się z jednej soczewki, brak powłok, spora aberracja chromatyczna. Nie
nadaje się w zasadzie do użycia.
- Użyteczne pole widzenia okularów wynosi około 50%, na obrzeżach ujawnia się aberracja chromatyczna
- Szukacz dobrze dobrany, jedyne zastrzeżenie -osadzony na plastykowej podstawie.
AstrofotografiaAstrofotografia tym teleskopem jest możliwa:
http://astrofotografia.republika.pl/niemniej wymaga ona zastosowania specjalnych technik, czytaj opis:
Astrofotografia DS została wykonana...
PodsumowanieTeleskop został zakupiony w MediaMarkt (1100zł ) i praktycznie po odejściu od kasy nie posiadał już gwarancji. (dzwoniłem do serwisu i sprawdzałem)
OPTISANA charakteryzuje mała powtarzalność konstrukcji oraz wad w nich występujących.
Z dochodzących do mnie głosów wynika że miałem sporo szczęścia i trafił mi się egzemplarz z dobrym zwierciadłem głównym. Często trafiają się sztuki z tak kiepską optyką że pozostaje tylko jej wymiana, ale nie o to przecież nam chodzi kiedy dokonujemy zakupu. Z tego co wiem ta marka ma też problem ze smarem (patrz uwagi), oraz z kiepskiej jakości aluminiowymi statywami. Podobno nowsza seria jest już lekko poprawiona, ale niestety nie miałem jeszcze styczności i nie mogę się wypowiedzieć.
UWAGA. Chociaż mój teleskop jest także oznaczony jako " II " to nie jest prezentowanym tutaj modelem http://optisan.astronomia.pl/900114.htm , tylko starszym.