English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
10/09/2010 12:43 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: [ATM] Budowa Cassegraina  (Przeczytany 1063 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dale
Newbie
*

Kocham astronomię

« : 08/02/2010 12:48 »

Na wstępie, witam, nazywam się Marek, astronomią interesuję się (aktywnie) od jakiegoś roku. Przez ten okres "zaliczyłem" parę teleskopów, obejrzałem "kilka" obiektów...
Prywatnie, lubię majsterkować. Postanowiłem połączyć obie pasje i złożyć własny docelowy teleskop.
Oczywiście jestem świadomy wszelkich ograniczeń i wad wynikających z tego. Oraz możliwych błędów. Dlatego też większość działań staram się oprzeć na radach bardziej doświadczonych Użytkowników. Do tej pory, posiłkowałem sie wiedzą zawartą na astromaniaku, Waszym forum i Celestii. Pomogło mi to rozwiązać kilka problemów.
Ale utknąłem Sad
Buduję Cassegraina na bazie lustra 230 mm i ogniskowej pierwotnej ok 920 czyli f/4. Ogniskowa całkowita będzie ok 2760. Mam zamiar zrobić docelowo "dwa w jednym" - czyli dłuższy Cassegrain do planetek i Księżyca, oraz po zmianie lusterka wtórnego na kątowe, i dołożeniu wyciągu bocznego, mieć jasnego Newtona do DS.
Znane mi sią wady obu tych konstrukcji, jednak akceptuję je.
Tubus będzie z turbaxu, wyciąg z motofokuserem, cela stalowa z dziewięcioma punktami podparcia. bafle z tekstolitu. Starałem się dobrać materiał o jak najbardziej zbliżonych parametrach termicznych i lekkich (poza celą - tu nie szukałem kompromisów).

Zasadniczo mam już wszystko "poukładane", ostateczne docinki i pasowanie będzie robione po otrzymaniu luster - jak będę znał parametry dokładnie.

Poszukuję jeszcze tylko informacji potrzebnych przy wykonaniu bafli (przesłon). konkretnie kąta pod jakim rozchodzą się skrajne promienie wyprowadzone z krawędzi lustra w stosunku do linii równoległej do osi optycznej zwierciadła. Próbowałem to liczyć na newtinie dla newtona, nie jestem pewien do końca wyników, dlatego zwracam się o pomoc.

Bo jak rozumiem, w tym projekcie, to właśnie newton będzie potrzebował szerszego toru optycznego ?

Przepraszam że piszę w tym dziale, ale tylko tutaj mam dostęp, a nie chcę nabijać bezsensownie postów.
Dziękuję z góry za poświęcony czas i ewentualną pomoc.

ps. dane teleskopu:
LG 230 mm
Ogniskowa 920 mm  (Cass. 2760)
Wyciąg 1,25 ''
staszekpapis
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #1 : 08/02/2010 20:31 »

Poszukuję jeszcze tylko informacji potrzebnych przy wykonaniu bafli (przesłon). konkretnie kąta pod jakim rozchodzą się skrajne promienie wyprowadzone z krawędzi lustra w stosunku do linii równoległej do osi optycznej zwierciadła. Próbowałem to liczyć na newtinie dla newtona, nie jestem pewien do końca wyników, dlatego zwracam się o pomoc.

Bo jak rozumiem, w tym projekcie, to właśnie newton będzie potrzebował szerszego toru optycznego

Nie poszukuj tylko załóż  z góry pole widzenia swojego teleskopu i pod to założenie  wylicz śr wew . bafli.
    2* pola widzenia dla Newtona to aż nadto.
Do obliczeń wystarczy wzór na obwód koła ,który zresztą podałem Ci na sąsiednim forum.

Newton 300/1500"PUSZYSTY",    "duet' 2x150x1050
dale
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #2 : 08/02/2010 22:40 »

Witaj Dale..

odważny jesteś, trzymam kciuki, ale niewidzę Twojej "bazy" czy ona jest samoróbką jest napylona i masz hiperbolę?, dołącz fotki lub opisz to bardziej.

Pozdrawiam, Dziadek.
Dziękuję za życzenia powodzenia Smiley "baza" będzie pod koniec marca. LG ma mieć 233 mm a LW koło 80 mm. Powłoki o wysokiej skuteczności. Oczywiście pyrex. Lustra z dokładnością gwarantowaną  1/16 Lambda (1/8 dla zestawu). Dwa podobne zestawy już śmigają u Kolegów.
Jesteś kolejną osobą która mówi że to trudne. Ale myślę że przy odpowiednio starannie wykonanym montażu całości i poprawnej kolimacji, to ma szansę skutecznie śmigać.

Na co powinienem zwrócić uwagę ?
Hermes
YaBB God

Poland Poland

Hermes w 1937 r

« Odpowiedz #3 : 08/02/2010 23:53 »

Witam,

(...) Lustra z dokładnością gwarantowaną  1/16 Lambda (1/8 dla zestawu). Dwa podobne zestawy już śmigają u Kolegów. (...)

ciekaw jestem, kto wykonuje takie zwierciadła do Cassegraina. Już samo  główne tej średnicy o F/4  i tej dokładności (1/16 lambda) potrafi wykonać w Polsce niewielu, a wtórne - hiperboloidalne - jest jeszcze trudniejsze... Shocked

Hermes
dale
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #4 : 09/02/2010 05:49 »

Masz PW Smiley
dale
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #5 : 09/02/2010 19:31 »

Zobaczymy Smiley
sprawa wygląda tak, części już mam, na lustra pieniążki poszły, nawet jakby nie - nie będę robił z twarzy cholewy Smiley
Umowa została zawarta. I jedynie co mi pozostało, to nie spaprać konstrukcji.

Cela będzie stalowa, 9 punktów podparcia (ruchomych). Opierałem się na sprawdzonych rozwiązaniach technicznych.
Myślę że jakość luster będzie zgodna z deklarowaną. Jest sporo produktów tego Pana na rynku i nie obiło mi się o uszy by było coś nie tak z nimi.
Newton odpada z uwagi na rozmiary balkonu Smiley a Cassegrain jest relatywnie kompaktowy.

Przy okazji, jeden z Kolegów, z sąsiedniego forum wrzucił do sieci zdjęcie Księżyca robione tymi lustrami :
http://images39.fotosik.pl/93/8daae7be1db319b3.jpg
Co prawda Księżyc jest łatwym celem, ale wrażenie robi.
dale
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #6 : 09/02/2010 21:25 »

Ależ nie, absolutnie, jeśli tylko można prosić o poświęcenie czasu, to proszę się nie krępować. Bardzo chętnie i uważnie czytam wszelkie uwagi - wychodzę z założenia że doświadczeń nigdy dosyć.
O aluminium myślałem, i nawet w pierwotnej wersji z niego miała być cela. Ale powiedziano mi że stal ma lepsze parametry rozszerzalności termicznej i nie będzie powodowała takich naprężeń. Co do tokarza, to mój znajomy jest tokarzem starej daty. Z wieloletnim doświadczeniem i jeśli chodzi o dokładność, dorabiał mi tak precyzyjne rzeczy, że myślę iż sobie poradzi.

Czyli rozumiem iż mocowanie powinno mieć kształt talerza, na którym będzie spoczywało lustro, przez nie przechodzić będzie rurka z diafragmą (lub kilkoma) odcinająca wszystko poza stożkiem światła.  Czy w takim mocowaniu, lustro też podpierać na punktach, czy inaczej ?
Oraz oczywiście na krawędzi łapki trzymające ?
Jak Wy byście ten problem rozwiązali ?
Bardzo dziękuję za poświęcony czas.

dale
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #7 : 09/02/2010 22:07 »

Dziękuję za dobre słowa. Mój tokarz ma własną tokarkę po remoncie, zna jej możliwości, wzajemnie się uzupełniają Smiley
Jesli będę wiedział jak cela ma wyglądać - on to zrobi. Z wymaganą dokładnością Smiley Ostatnio dorabiał mi tłumik do wiatrówki i części zaworu.
Były miejsca gdzie po zebraniu materiału zostało 0,3 mm stali (pomiędzy dnem gwintu a wewnętrzną granicą tulei Smiley ).
Da radę, tylko nie wiem jak celę zaprojektować.
Np. czy LG ma być obsadzone na spasowanej tulejce metalowej, czy dać przekładkę skórzaną ?
bartolini
Jr. Member
**

« Odpowiedz #8 : 11/02/2010 00:25 »

Dale

Masz lustro walcowe, czy stożkowe?

Jeżeli walcowe to:
Podparcie osiowe z celą jak w newtonie 3 lub 6 punktów, w zależności od względnej grubości lustra.

Podparcie promieniowe najlepiej byłoby zrobić pasowanie z luzem  - tak do 0.5mm nie powinno sprawiać problemu z centrycznym ustawieniem lustra, bez żadnych gumowych czy skórzanych podkładek. To, jaki ma być luz i czy trzeba będzie kombinować z jakimiś podkładkami, zależy od dokładności wykonania otworu w lustrze.
Dobrze też, żeby ta pasowana powierzchnia podtrzymująca nie była na całej długości, tylko taki pasek o szerokości 3~5mm w połowie wysokości otworu (płaszczyzna na której leży środek ciężkości lustra).

Dla lustra stożkowego cela może być prostsza

tel. +48602118829
dale
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #9 : 11/02/2010 02:00 »

Lustro, z tego co wiem, będzie walcowe. Właśnie dziś skończyłem projekt celi. Myślę że w piątek będę miał ją w rękach. o dokładności otworu w LG  jeszcze nie mogę nic powiedzieć.
Dziękuję za podpowiedź z punktem podparcia w osi lustra. Czy robić docisk lustra od przodu, na tubusie tak jak to jest w niektórych maczkach ?
Oraz, co sądzicie o osadzeniu LW (na stalowym rdzeniu, lub aluminiowym, choć trochę martwi mnie współczynnik rozszerzalności) za pomocą silikonu i delikatnych łapek ? Wolał bym, by nie wypadło mi z celi na LG Smiley
dale
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #10 : 16/07/2010 19:57 »

Witam po przerwie Smiley
Ogromna większość części już jest gotowa. Pozostało mi pociąć tubus, wyczernić i złożyć całość.
Ale... jak zawsze, kiedy chcemy coś poprawić pojawiają się wątpliwości.
Mianowicie, zastanawiam się jak rozwiązać system zdmuchiwania poduszki powietrznej z lustra.
Nie chodzi mi o przyspieszenie chłodzenia, bo do tego wystarczą trzy wentylatory z tyłu, za lustrem. Bardziej zależało by mi na jakimś sensownym nadmuchu z boku lustra, kiedy wentylatory chłodzące nie będą pracowały. Z uwagi na to że z lustra wystawać będzie rura (cassigrain) - rozwiązanie z wentylatorami (dwoma) nie wydaje mi się optymalne. Natomiast ustawienie 3 lub więcej spowoduje powstanie mniej, lub bardziej, skoordynowanego chaosu. Na sąsiednim forum dowiedziałem się już co nieco, ale przed ostatecznym wierceniem, wolał bym jeszcze zasięgnąć opinii, jak inni to widzą
(rozwiązań firmowych nie znalazłem, dla tego typu teleskopu).
Poradxcie, jak Wy byście to rozwiązali.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio 20/08/2010 06:04 Strona wygenerowana w 0.194 sekund z 26 zapytaniami.