Na wstępie, witam, nazywam się Marek, astronomią interesuję się (aktywnie) od jakiegoś roku. Przez ten okres "zaliczyłem" parę teleskopów, obejrzałem "kilka" obiektów...
Prywatnie, lubię majsterkować. Postanowiłem połączyć obie pasje i złożyć własny docelowy teleskop.
Oczywiście jestem świadomy wszelkich ograniczeń i wad wynikających z tego. Oraz możliwych błędów. Dlatego też większość działań staram się oprzeć na radach bardziej doświadczonych Użytkowników. Do tej pory, posiłkowałem sie wiedzą zawartą na astromaniaku, Waszym forum i Celestii. Pomogło mi to rozwiązać kilka problemów.
Ale utknąłem

Buduję Cassegraina na bazie lustra 230 mm i ogniskowej pierwotnej ok 920 czyli f/4. Ogniskowa całkowita będzie ok 2760. Mam zamiar zrobić docelowo "dwa w jednym" - czyli dłuższy Cassegrain do planetek i Księżyca, oraz po zmianie lusterka wtórnego na kątowe, i dołożeniu wyciągu bocznego, mieć jasnego Newtona do DS.
Znane mi sią wady obu tych konstrukcji, jednak akceptuję je.
Tubus będzie z turbaxu, wyciąg z motofokuserem, cela stalowa z dziewięcioma punktami podparcia. bafle z tekstolitu. Starałem się dobrać materiał o jak najbardziej zbliżonych parametrach termicznych i lekkich (poza celą - tu nie szukałem kompromisów).
Zasadniczo mam już wszystko "poukładane", ostateczne docinki i pasowanie będzie robione po otrzymaniu luster - jak będę znał parametry dokładnie.
Poszukuję jeszcze tylko informacji potrzebnych przy wykonaniu bafli (przesłon). konkretnie kąta pod jakim rozchodzą się skrajne promienie wyprowadzone z krawędzi lustra w stosunku do linii równoległej do osi optycznej zwierciadła. Próbowałem to liczyć na newtinie dla newtona, nie jestem pewien do końca wyników, dlatego zwracam się o pomoc.
Bo jak rozumiem, w tym projekcie, to właśnie newton będzie potrzebował szerszego toru optycznego ?
Przepraszam że piszę w tym dziale, ale tylko tutaj mam dostęp, a nie chcę nabijać bezsensownie postów.
Dziękuję z góry za poświęcony czas i ewentualną pomoc.
ps. dane teleskopu:
LG 230 mm
Ogniskowa 920 mm (Cass. 2760)
Wyciąg 1,25 ''