English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
10/09/2010 14:28 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Temperatura  (Przeczytany 1571 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
karolW
Jr. Member
**

Poland Poland

« : 14/01/2010 12:07 »

Witam

Dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasu jest ładna pogoda i wybieram się na obserwacje. Problem taki że jest -15 stopni. Czy mimo to można obserwowac , sprzet nie jest narażony na jakieś uszkodzenie? Mam  newtona na dobsonie 250mm. Poproszę o opinię bardziej doświadczonych obserwatorów.

Z góry dzięki

BPC 7x35 , 20x60 oraz Synta 10",SP 25 i 10,  SWA 8mm, Hyperion 17mm
nevt
Full Member

Poland Poland

Elen sila lumenn omentielvo!

« Odpowiedz #1 : 14/01/2010 12:47 »

Witam.

Przy -15 stopniach najsłabszym ogniwem w zestawie obserwacyjnym będzie twoja osoba.
Nawet jak się b. ciepło ubierzesz, to po godzinie stania przy teleskopie przemarzniesz do kości (szczególnie stopy, dłonie, nos i uszy). Jakikolwiek wiatr spotęguje ten efekt. Więc podstawa to solidne buty (dobrze docieplone i na grubej podeszwie), rękawice, i kominiarka na twarz (nie odmrozisz nosa).

O sprzęt raczej nie musisz się martwić. W najgorszym przypadku będą trochę większe opory przy prowadzeniu i regulacji ostrości (zgęstniałe smary). Pamiętaj o konieczności wychłodzenia sprzętu przed obserwacją. Najlepiej, 3-4 godziny przed planowanymi obserwacjami wystaw sprzęt na balkon, żeby miał czas się dobrze wychłodzić.

Warto mieć przy sobie coś na rozgrzewkę (termos gorącej herbaty), a idealnie jest jeżeli w pobliżu miejsca obserwacji jest jakiś miejsce gdzie mógłbyś co jakiś czas schować się przed mrozem i rozgrzać.

Powodzenia,

Leszek.

Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"

Sky-Watcher 200/1000 EQ5, Celestron 114/900 EQ1
Canon EOS Digital Rebel, Logitech QuickCam Pro 4000 modyfikowana
felcia97
Full Member

« Odpowiedz #2 : 14/01/2010 13:04 »

Masz dobsona, więc bez obaw. Uważaj tylko na sprzęt elektroniczny, nie popełnij mojego błędu sprzed 24 grudnia, poprzedniej fali mrozu. Po obserwacjach nie zabrałem z bagażnika komputera Embarrassed i został trwale zamrożony Tongue. Padły układy zasilające, porty USB jednym słowem już mam nową płytę Grin. Podobnie zamieniłem palmtopa w pingwina , ale tutaj rozmroziłem go bezawaryjnie, trwało to 2 dni. Uważaj również na oczy, nie przyklej się do okularu i palców do tuby lub pokręteł wyciągu, cienkie rękawiczki na dłoniach cały czas. Pozdrawiam.

BYDGOSZCZ:53°7'N 18°0'E
karolW
Jr. Member
**

Poland Poland

« Odpowiedz #3 : 14/01/2010 13:10 »

Hej.

Dzięki za odpowiedzi. Elektroniki raczej nie będę brał. Jedynie może aparat lustrzankę sony a 200, ale z tego co wiem chyba lepiej nie?

BPC 7x35 , 20x60 oraz Synta 10",SP 25 i 10,  SWA 8mm, Hyperion 17mm
Crovv
Full Member

Poland Poland

« Odpowiedz #4 : 27/01/2010 12:49 »

Ja ostatnio z EOSem swoim biegałem po górach.
Aparat przez 7 godzin w plecaku, nic go nie ruszyło  Smiley
Na szczycie bylo ok -25'C
Aparat zrobil pare zdjec . W trakcie zejscia tez Smiley
Nawet poziom aku sie nie ruszył. Wiec EOSa po tej wyprawie bardzo wysoko cenie Smiley

EOS 350D  18-55mm ,Jupiter 21M 4/200. I takie tam
byku
Jr. Member
**

Poland Poland

Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie

« Odpowiedz #5 : 27/01/2010 18:43 »

Skoro jest już taki temat to ja mogę polecić herbatę z imbirem doskonale rozgrzewa  Grin

Inne stworzenia wzrok spuszczają w ziemię, człowiek jedynie otrzymał postać wyniosłą, miał nakaz patrzeć w niebo, twarz zwracać ku gwiazdom.
OWIDIUSZ "METAMORFOZY"

http://astropol.blogspot.com/
arkadiusz27
Full Member

Poland Poland

***the astronomy most beautiful of sciences***

« Odpowiedz #6 : 27/01/2010 21:08 »

hmm z imbirem?? Roll Eyes  a próbował kto z tzw.duszkiem  tzn herbata z domieszka rumu   doskonale rozgrzewa ciało i umysł lepiej niż red bull Grin

''seeing is believing'' Optisan STAR 150/750mm (6,5'')+okulary Plossla 25mm;6,5mm;4mm filtry,barlow 2x;lornetka SAKURA40X70mm
''See the stars they're shining bright Everything's alright tonight''(DM)
''SkyLuxa 70/700mm polecam tym, którzy po raz pierwszy chcą „oświadczyć” się pani Astronomii
byku
Jr. Member
**

Poland Poland

« Odpowiedz #7 : 27/01/2010 21:44 »

Alkohol daje tylko fałszywe poczucie ciepła gdyż tak naprawdę rozszerza  naczynia krwionośni co powoduje szybsze uciekanie ciepła z organizmu. A imbir zwęża naczynia krwionośne i powoduje zatrzymanie ciepła w organizmie  Grin

Inne stworzenia wzrok spuszczają w ziemię, człowiek jedynie otrzymał postać wyniosłą, miał nakaz patrzeć w niebo, twarz zwracać ku gwiazdom.
OWIDIUSZ "METAMORFOZY"

zbignieww
Sr. Member

Poland Poland

AZ łożysko dobsona - to jest to!!!

« Odpowiedz #8 : 27/01/2010 22:10 »

Jeśli rzeczywiście tak jest z tym imbirem, to połączyć przyjemne z pożytecznym  Wink

http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo_imbirowe

Smiley

Celestron SC 150/1500 na CG-5 GT, Synta 10", nasadka bino WO, Vixen 9x63 i Sky Master 25x100 na żurawiu.

http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
http://deepskycolors.com/pics/astro/2009/10/md2_2009-10-XX_M45Ngc1499WF.jpg
byku
Jr. Member
**

Poland Poland

« Odpowiedz #9 : 27/01/2010 22:15 »

No to ja nie wiem co da takie połączenie niby alkohol a niby imbir  Grin

OWIDIUSZ "METAMORFOZY"

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio 26/07/2010 09:51 Strona wygenerowana w 0.078 sekund z 23 zapytaniami.