Jest mi niezmiernie miło poinformować forumowiczów o otwarciu wczoraj Obserwatorium Astronomicznego przy Gimnazjum nr 4 w Lesznie.
Muszę przyznać, że dla mnie osobiście jest to duże wydarzenie. Od samego początku byłem konsultantem odnośnie doboru sprzętu, lokalizacji i wszelakich kwestii merytorycznych (dotyczących ma się rozumieć astronomii).
Wczoraj nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi przez władzę miasta, Panią dyrektor placówki oraz sponsorów.
Otwarcie uświetniły prelekcje w wykonaniu Prof. dr hab. Edwin Wnuk (prezesa PTA), Przemka Rudzia, mojej skromnej osoby jak i młodzieży z placówki.
Powoli trwa instalacja i konfiguracja całego sprzętu na jaki w sumie składa się: teleskopy: Vixen VCM200L, Lunt60, montaż Vixen SXD, kamerki DMK oraz Sbig ST8, do tego sporo akcesoriów. Kopułę dla obserwatorium dostarczyła firma ScopeDome.
Teleskop będzie obsługiwany zdalnie z sali informatycznej, a poza lekcjami fizyki ze sprzętu będzie korzystała młodzież na zajęciach pozalekcyjnych.
Wszystkie prace od momentu rozpoczęcia projektu do zakończenia trwały około 3 miesięcy - choć samo postawienie wieży z kopułą około 4 tygodni.
Sama inwestycja została sfinansowana przez Urząd Miasta Leszno, oraz sponsorów (SuperPol, C&C Partners, Ambit, Arot).
Sprzęt został dobrany, tak aby można było swobodnie wykorzystywać go do fotografowania planet, obiektów mgławicowych jak również zjawisk na Słońcu.

Pozdrawiam!