kolejny chinol...
Witam ponownie i pozdr...

Troche ja przetestowałem i muszę stwierdzić,że rzeczywiście to niezbyt dobra lornetka typu made in China...
Sprawdziłem pole wiedzenia i określam jako ok 5 stopni kątowych przy założeniu i pomiarce średnicy obiektywu 60-65mm co daje w ognisku okularu tzw. jasnej plamki 6-6,5mm zatem rzeczywiste powiekszenie rzędu 10x
Co do widoków ciemnego nieba to jest to przegladowa lornetka ukazująca niezbyt dużą światłosiłę
Kątowe pole wiedzenia określiłem za pomocą programów typu stellarium i starry night za pomocą miarki kątowej...
i tak w dla porównania dodaje rzeczywisty wygląd odwzorowany w stellarium w konfiguracji/narzędzia/lornetka... na odległość 2 gwiazd mieszczacych sie jeszcze w polu widzenia lornetki Regulus-n Leo; Syriusz-Mirzam;Mizar-Alioth;Rigel-u Ori (dolna prawa gwiazda pod M42);prawie wszystkie gwiazdy W Kasjopei;Sysiusz-M41 i na obie Bliżniąt Kastora i Polluksa...
Co do ostrości to nie byłem najbardziej zadowolony może mimo dużego mrozy (jakies -12st) lornetka ma ustawienie ostrości pomiędzy obiektywami a dodatkowo musiałem ręcznie uwtawić odkręcając co nieco prawy okular aby zadowolic sie ostrym obrazem.
poniżej dodaje zrzut ekranu ze Stellarium ukazujący rzeczywiste pole widzenia sakury 40x70mm dając 5 stopni katowych pola widzenia 10 x