English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
10/09/2010 13:53 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: FIRMWARE do aparatów cyfrowych  (Przeczytany 2110 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dj_peterka
Jr. Member
**

Poland Poland

Kocham astronomię

« : 02/01/2010 16:23 »

Witam w NR2010 Smiley

Ostatnio zauważyłem, że sporo nowych i używanych aparatów kompaktowych pojawia się na rynku w niskich cenach. Te, które mają matryce w okolicy 4-6 mpxeli CCD i LCDekami 2" są już bardzo tanie 100-150zł) więc zastanawiam się czy nie zakupić takiego do focenia. Wiem, wiem, nie ma jak prawdziwa lustrzanka albo SPC... Smiley !!!
Brałem pod uwagę kilka modeli łatwych do przerobienia "małpek" ze względu na brak "wysuwanego obiektywu" bo interesuje mnie wyjęcie optyki bez ryzyka zablokowania aparatu - chodzi o to, że aparaty z wysuwanymi obiektywami przy wyjmowaniu klamotów zaraz się blokują i wywalają błędy - i klapa! Aparaty takie jak Samsung Digimax A503 ma tylko ustawienie kwiatek/góry czyli blisko/nieskończoność, co realizowane jest przez lekkie wkręcenie lub wykręcenie obiektywu i tyle mechaniki Smiley  Sporo z tych aparatów kompaktowych nie ma preselekcji czasu jako oddzielnej funkcji ale programy tematyczne, gdzie jest program "fajerwerki" lub "krajobraz nocny" gdzie ISO wskakuje na poziom 400-800 a czasem 1200 i czas migawki dochodzi od kilku do nawet 30s.

A teraz głowne pytanie, czy ma ktoś dojście do upgradów firmware dzięki którym można wydłużyć czasy lub dodac RAW... ale do innych aparatów niż Canon (WIKIA) np. właśnie do Samsungów i innych bardziej lub mniej znanych marek? Szukałem czegoś na nacie i nie trafiłem Sad
Pozdrox
djp
« Ostatnia zmiana: 02/01/2010 16:48 wysłane przez administrator. » Zapisane

"To co teraz widzisz to przeszłość tym starsza, im lepszy masz wzrok" -dj_peterka.
kanarkusmaximus
YaBB God

Poland Poland

« Odpowiedz #1 : 02/01/2010 16:37 »

W przypadku wspomnianych aparatów Canon jest możliwe wgranie softu (nazywa się to to CHDK  --> http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK ), który pozwala na zapis obrazu w RAW i w niektórych modelach znaczne wydłużenie/skrócenie ekspozycji.

Jest to możliwe dzięki DIGIC ---> http://en.wikipedia.org/wiki/DIGIC

A co do innych aparatów - również nie wiem. Swego czasu również szukałem takiego rozwiązania - i poza Canonem nic nie znalazłem.  

Domyślam się, że Canony Cię nie interesują z powodu optyki?
« Ostatnia zmiana: 02/01/2010 16:49 wysłane przez administrator. » Zapisane

dj_peterka
Jr. Member
**

Poland Poland

Kocham astronomię

« Odpowiedz #2 : 02/01/2010 17:29 »

SALVE Smiley
W pytaniu zaznaczyłem, że znam WIKIA dla Canonów i szukam czegoś podobnego do innych marek. Szczególnie tych, które oferują aparayt bez skomplikowanych obiektywów, np Samsung. Kiedyś znalazłem link do strony z softem do Kodaków ale przepadł ze starym komputerem (w ulubionych). 
Może ktoś ma ewentualnie doświadczenie w usuwaniu obiektywów wysuwanych np z Canonów tak aby nie "krzyczały" o błedach?

"To co teraz widzisz to przeszłość tym starsza, im lepszy masz wzrok" -dj_peterka.
Michu
YaBB God

United States United States

POLAR BEAR (Ursus maritimus)

« Odpowiedz #3 : 02/01/2010 17:54 »

Mam troche doswiadczenia z naprawa elektroniki w obiektywach EF - USM.
Polecam tez dedykowane tym zagadnieniom (i w ogole canonowi) grupy dyskusyjne na yahoo groups. Gdy zapiszesz sie do danej grupy, zanim zapytasz o cokolwiek, przeszukaj forum i sprawdz zawartosc zakladki FILES. Czesto sie zdarza, ze jest tam to czego sie szuka.

Generalnie jesli chcesz sie bawic z obiektywami EF kup sobie starego EOSa analogowego i analizator kodu uzywanego do komunikacji z tym obiektywem.

Przejrzyj tez zawartosc mojego ESnipsa. Moze cos znajdziesz co ci potrzebne
« Ostatnia zmiana: 02/01/2010 17:56 wysłane przez Michu » Zapisane

dj_peterka
Jr. Member
**

Poland Poland

Kocham astronomię

« Odpowiedz #4 : 02/01/2010 18:10 »

Michu, dzięki za wskazania. Włąśnie sobie przypomniałem, że kiedyś były stosowane wkładki z matrycami do aparatów analogowych - chyba zamiennie zamiast tylnej klapki z dociskiem filmu montowało się upgrade z matrycą CCD. Nie wiem jak to do końca pracowało i jaki był do tego osprzęt i reszta (to było może z 10 - 15 lat temu stosowane) ale było to stosowane w sprzętach studynych. Tak czy owak, poszperam jeszcze.
Pozdrox 

Predator
Sr. Member

Poland Poland

AJ LUK AT DE MUN ;)

« Odpowiedz #5 : 08/01/2010 02:56 »

Co do oprogramowania samsungów. Wiem, że była możliwość otrzymywania informacji o aktualizacjach oprogramowania swojego modelu na e-mail po zarejestrowaniu swojego aparatu przez wysłanie załączonej karty rejestracyjnej. Więc może jest tu ktoś, kto zarejestrował swojego cyfraka, samsunga i wypowie się na ten temat? Wiem też, że istniała jakaś stronka z firmwerami do samsungów. Poszukam... może odkopie stare pudełko z mojego digimaxa.

MOJE GG: 12372935
Wizual: synta 150/750 EQ5  Taiga 11x70        foto: ZENIT ET
dj_peterka
Jr. Member
**

Poland Poland

Kocham astronomię

« Odpowiedz #6 : 08/01/2010 16:23 »

Witam, dzięki za pomoc, będę zobowiązany Smiley Jeśli się uda mi się odkryć jakieś metody i możliwości wykorzystania matryc aparatów kompaktowych do celów astrofoto to oczywiście podzielę się na forum.
PozdroX

astroccd
Full Member

« Odpowiedz #7 : 10/01/2010 11:06 »

Aparaty takie jak Samsung Digimax A503 ma tylko ustawienie kwiatek/góry czyli blisko/nieskończoność, co realizowane jest przez lekkie wkręcenie lub wykręcenie obiektywu i tyle mechaniki Smiley  
Kilka miesięcy temu udało mi się kupić na Allegro Samsunga Digimaxa A502, ma długie czasy do 8s, tryby manualne, prosty obiektyw bez zoomu z ręcznym ustawianiem ostrości, więc pozbawiłem go soczewek i przerobiłem na gwint M42, niestety kubeł zimnej wody na głowę, aparat posiada przesłonę której maksymalny otwór jest mniejszy od matrycy i w efekcie mamy efekt dziurki od klucza, matryca ma rozdzielczość 2560x1920 a w praktyce da się wykorzystać tylko 1024x768. Oczywiście można próbować zdjąć przesłonę ale zintegrowana jest z migawką, aparat odejmuje darki i potrzebuje migawki, po pozbawieniu migawki fotki wychodzą czarne od 8 sek aż do 1/40 sek i nie da się tego wyłączyć.

Aparat po skierowaniu na jasny obiekt np.: Księżyc, automatycznie włącza jeszcze ciaśniejszą przesłonę potęgując efekt dziurki od klucza tak że nawet rozdzielczości 1024x768 nie da się wykorzystać, może 320x240, zdemontowanie przesłony nic nie da gdyż obraz ulega prześwietleniu i nie da się tego skorygować trybami manualnymi gdyż są one dostępne w trybie nocnym i ograniczone do 1/8s - 8s a do fotografowania Księżyca potrzeba ok. 1/50s.

Tak więc pozostaje mi stary dobry Aiptek 4000 z gwintem M12x0.5 w którym wszystko realizowane jest elektronicznie, niema przesłony, migawki, darków, długich czasów za to matryca jest odsłonięta można focić Księżyc na całej matrycy 2048x1536. Posiada pomiar światła w centrum kadru i tryb czarno-biały, jest stworzony do focenia Księżyca. Gdyby ktoś chciał kupić to informuję że w Aiptekach firmware się sypie nie wystarczy lektura instrukcji obsługi, dużo czasu zajęła mi nauka obsługi, w trybie czarno-białym czasy ulegają zamrożeniu, najpierw trzeba skierować aparat w trybie kolorowym na Księżyc dopiero potem przełączyć go przyciskiem "efekt" w tryb czarno-biały. Początkowo mi się to nie podobało, ale teraz uważam że jest to dobre, bo można aparat zamrozić w absolutnej ciemności i dzięki temu focić słabe gwiazdki obok Księżyca nie martwiąc się że automatyka skróci nam czasy ekspozycji.
« Ostatnia zmiana: 10/01/2010 11:14 wysłane przez astroccd » Zapisane
Alferek
Full Member

« Odpowiedz #8 : 10/01/2010 19:02 »

W pytaniu zaznaczyłem, że znam WIKIA h?
Gwoli ścisłości, bo posiałeś zamęt.
Nieoficjalne firmware do Canonów nazywa  się CHDK (Canon Hack Development Kit), natomiast WIKIA to tylko technologia robienia stron internetowych, na której pisze o CHDK.
To tak jakbyś powiedział, że niniejsze forum nazywa się SMF (bo jest zrobione na silniku SMF), a nie astro4u.

teleskop TAŁ1 - Mizar
dj_peterka
Jr. Member
**

Poland Poland

Kocham astronomię

« Odpowiedz #9 : 10/01/2010 20:23 »

Dzięki za wskazówki Astroccd. Nie przypuszczałem, że będzie tam mechaniczna migawka Sad Zastanawiam się, czemu dla innych popularnych marek nie ma takich CHDK?
PozdroX

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio 08/09/2010 16:20 Strona wygenerowana w 0.121 sekund z 23 zapytaniami.