English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
03/09/2010 07:11 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: LEONIDY 2008  (Przeczytany 2608 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Krzysiek-pol
Moderator
Jr. Member

Poland Poland

Pracownia Komet i Meteorów

« : 12/11/2008 23:39 »

LEONIDY 2008

Badania meteorów to jedna z dziedzin nauki, w której obserwacje wykonane
przez amatorów dostarczają bezcennych danych naukowych, dzięki którym
astronomowie mogą lepiej zrozumieć naturę i mechanizmy ewolucji strumieni
drobnych ciał w Układzie Słonecznym. Obserwacje meteorów w Polsce od 20
lat koordynowane są przez Pracownie Komet i Meteorów

Pierwsze Leonidy można obserwować już od 10 listopada, ostatnie zaś nawet
kilka dni pod koniec miesiąca. Niestety tegoroczne obserwacje meteorów z tego
roju będzie utrudniał Księżyc, który w trakcie największej aktywności będzie
znajdował się w pobliżu radiant- konstelacji Lwa. Tradycyjne maksimum spodziewane
jest w godzinach ok. 09:00 UT -  17 listopada.

Jednakże Jérémie Vaubaillon – (guru w modelowaniu strumieni meteoroidowych) –
przewiduje także dodatkowo spotkanie ziemi z dwoma strumieniami. Pierwszy z
nich pochodzi z 1466 roku, którego maksimum obliczona na 01:32 UT (17.XI) wraz
z aktywnością na poziomie ZHR ~ 25 -100. Jest to niezmiernie interesujący strumień,
charakteryzujący się  dużymi cząstkami który 10 lat temu dał niesamowity spektakl w
postaci około 200 bolidów w ciągu niewiele ponad godziny ! Kolejny strumień, z
którym mamy się spotkać pochodzi z 1932 r z momentem maksimum wyznaczonym
na 21: 38 UT (18.XI) o ZHR na poziomie  ~20 . Mikhail Maslov sugeruje także ze
możemy mieć pik aktywność o ZHRze ~ 130 o godzinie 00:22 UT (17.XI)  Jak widać
prognozowana aktywność tegorocznych Leonidów powinna być zadowalająca, należy
jednak pamiętać iż księżyc będzie nam redukował ilość zwłaszcza słabszych meteorów,
nie będzie to jednak dotyczyć prawdopodobnych zjawisk bolidowych które pomimo
blasku naszego satelity będą świetnie dostrzegalne.

Fot.1,2 Bolidy z roju Leonidów (spaceweather.com)

Ciałem macierzystym, twórcą roju jest kometa 55P/Tempel-Tuttle o okresie orbitalnym
około 33 lat. W latach 1998-2002 odnotowywano wzmożona aktywność, która łączona jest
z przejściem przez peryhelium tegoż ciała. Wielu obserwatorów Pracowni bardzo dobrze
pamięta wyjątkowy, chłodny poranek 19 listopada 2002. Wtedy to o godzinie 04:10 UT
ZHR osiągnął wartość 2350!!!

Leonidy to też najbardziej spektakularne odnotowane przez naukę deszcze meteorów.
W 1966 roku można było podziwiać fenomenalny spektakl Leonidów o ZHR ponad 140 tys!!!
Również w 1833 roku Leonidy dały popis z ZHR ok. 25 tys ! Nawet niedawno w  wspomnianym
wyżej okresie lat 1998-2002 można było odnotowywać aktywność na poziomie 3 tys. !

rys.1 Deszcz Leonidów z 1833r.

Radiant znajduje się w gwiazdozbiorze Lwa. Podczas obserwacji nie należy patrzeć
bezpośrednio w kierunku radiantu, najlepiej wodzić wzrokiem w odległości  40-50 stopni od niego tak, aby
pole widzenia znajdowało się ponad 50 stopni nad horyzontem.

Rys.2 Pozycja radiantu Leonidów w poszczególnych dniach.

Zachęcamy do obserwowania meteorów  w inne listopadowe noce.
Prócz Leonidów również wtedy zobaczymy bardzo wiele meteorów zarówno sporadycznych
jak i tych z mniej znanych rojów.

Obserwacje wizualne meteorów są jednymi z najłatwiejszych obserwacji
astronomicznych. Odpowiednio przeprowadzone mogą mieć wartość naukową.
Równie proste jest wykonanie fotografii meteorów. Jeśli chcesz, aby twoje
obserwacje były nie tylko przyjemnością ale stały się też częścią ważnego
naukowego przedsięwzięcia odwiedź stronę Pracowni Komet i Meteorów:

www.pkim.org

PKIM

------------------------------------------------------------
Dla leniwych-na skróty:
 LEONIDY
  • Aktywność :  10 Listopad 23 Listopad

• Maksimum:

• 00: 22 UT -17 Listopad  ZHR: ~ 130        (Mikhail Maslov) 

• 09:00 UT - 17 listopada  - standardowe maksimum

• 01: 32 UT -17 Listopad  ZHR: ~ 25 -100  (Jérémie Vaubaillon) - strumień dający zjawiska bolidowe!

• 21: 38 UT -18 Listopad  ZHR: ~ 20          (Jérémie Vaubaillon)
-------------------------------------------

Krzyś Wink

geograf40
Jr. Member
**

Kocham astronomię

« Odpowiedz #1 : 16/11/2008 14:05 »

Jutro maksimum roju-ciekawe czy tym razem dopisze pogoda.Wg. pogodynka.pl w Lęborku jutro szykuje się bezchmurne niebo.Podzielcie sie prosze z wynikami swoich obserwacji.

Synta 8'
SW 130/900
Lębork 17°45'E 54°33'N
arkadiusz27
Full Member

Poland Poland

***the astronomy most beautiful of sciences***

« Odpowiedz #2 : 16/11/2008 14:46 »

jak na razie na pomorzu pogoda do bani niebo calutkie zachmurzone,mam nadzieję,że do jutra się poprawi...
ok 23 radiant wisi niecałe 8 stopni nad wschodnim horyzontem
ok  0 północy już jakieś  17 stopni
ok  1:30 wznosi się na wysokość 30 stopni (podczas spodziewanego maximum)

Od 10 do 23 listopada można obserwować Leonidy, rój meteorów związany z kometą 55P/Tempel-Tuttle. Zachęcamy do obserwacji, mimo złych warunków "księżycowych".

Radiant roju, czyli miejsce na niebie, przez które przechodzą przedłużenia śladów meteorów, znajduje się w gwiazdozbiorze Lwa, w pobliżu gwiazdy gamma Leonis o jasności 2,2 magnitudo.

Największej aktywności roju spodziewać się należy w nocy z 16 na 17 listopada (maksimum 2:32) i 18 listopada (maksimum 22:38). Nie liczmy jednak na spektakularne deszcze meteorów, a raczej na zaobserwowanie w ciągu godziny kilkunastu lub kilkudziesięciu śladów.

Obserwacje prowadzić należy w drugiej połowie nocy, gdy konstelacja Lwa wzniesie się wysoko ponad horyzont. O godzinie 2:00 radiant znajdzie się już około 30 stopni ponad widnokręgiem.

W obserwacjach będzie w tym roku przeszkadzał Księżyc będący w okolicy maksimum roju w fazie 70-80 procent i świecący w Bliźniętach oraz Raku.

linki do ciekawych stronek
http://www.nauka.gildia.pl/news/2006/11/roj_leonidow
http://www.eduskrypt.pl/nadlatuja_leonidy-info-19622.html
http://www.imo.net/live/leonids2008/?PHPSESSID=74db9df7a6e9218e5a17d0dbf017b6b7
http://lists.meteorobs.org/pipermail/meteorobs/2005-March/002088.html
http://www.imo.net/news/leonids2008
dołączone zrzuty ekranu ze STARRY NIGHT w miejscu lokalizacji radiantu ...

powodzenia w obserwacjach i pogodnego nieba!

''seeing is believing'' Optisan STAR 150/750mm (6,5'')+okulary Plossla 25mm;6,5mm;4mm filtry,barlow 2x;lornetka SAKURA40X70mm
''See the stars they're shining bright Everything's alright tonight''(DM)
''SkyLuxa 70/700mm polecam tym, którzy po raz pierwszy chcą „oświadczyć” się pani Astronomii
arkadiusz27
Full Member

Poland Poland

***the astronomy most beautiful of sciences***

« Odpowiedz #3 : 16/11/2008 14:56 »

''seeing is believing'' Optisan STAR 150/750mm (6,5'')+okulary Plossla 25mm;6,5mm;4mm filtry,barlow 2x;lornetka SAKURA40X70mm
''See the stars they're shining bright Everything's alright tonight''(DM)
''SkyLuxa 70/700mm polecam tym, którzy po raz pierwszy chcą „oświadczyć” się pani Astronomii
iron man
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : 16/11/2008 17:54 »

u mnie raczej nici z oglądania jest kupa chmur ale są przejaśnienia, mimo wszystko nie liczę na jaki kolwiek  większy kawałek pogodnego nieba zato jutro zapowiadają bezchmurne niebo jak zwykle gdy jest po ptakach Sad(

Synta 8", lornetka 20x50mm, Vixen Barlow T 2x, SP10, SP25mm, Moonfish 30mm 2", Hyperion 21 modular
Hermes
YaBB God

Poland Poland

Hermes w 1937 r

« Odpowiedz #5 : 16/11/2008 21:51 »

Witam,

LEONIDY 2008
(...)
Leonidy to też najbardziej spektakularne odnotowane przez naukę deszcze meteorów.
W 1966 roku można było podziwiać fenomenalny spektakl Leonidów o ZHR ponad 140 tys!!!
Również w 1833 roku Leonidy dały popis z ZHR ok. 25 tys ! Nawet niedawno w  wspomnianym
wyżej okresie lat 1998-2002 można było odnotowywać aktywność na poziomie 3 tys. !

rys.1 Deszcz Leonidów z 1833r.
(...)
Krzyś Wink

Czy tu nie ma "czeskiego" błędu ?

W kilku moich książkach astronomicznych z początku XX wieku (a nawet starszych) natężenie Leonidów w 1833 szacowano na co najmniej 100 tys/ godz. a w jednej z nich podano, że tej nocy naliczono (czy może oszacowano) łącznie do 500 tys. meteorów!  Shocked Shocked

Nawet na podstawie tych ilustracji można sobie wyobrazić, jaka to była ilość w maksimum !!  A przecież 25 tys/godz to "zaledwie" 8 meteorów/sek. Nawet, jeśli ilość "spadających gwiazd" na ilustracjach rysowano z przesadą, to 8/sek nie było by prawie zauważalne na tych słynnych rysunkach !!

Hermes
Krzysiek-pol
Moderator
Jr. Member

Poland Poland

Pracownia Komet i Meteorów

« Odpowiedz #6 : 16/11/2008 23:01 »

Witam,

Czy tu nie ma "czeskiego" błędu ?

W kilku moich książkach astronomicznych z początku XX wieku (a nawet starszych) natężenie Leonidów w 1833 szacowano na co najmniej 100 tys/ godz. a w jednej z nich podano, że tej nocy naliczono (czy może oszacowano) łącznie do 500 tys. meteorów!  Shocked Shocked

Nawet na podstawie tych ilustracji można sobie wyobrazić, jaka to była ilość w maksimum !!  A przecież 25 tys/godz to "zaledwie" 8 meteorów/sek. Nawet, jeśli ilość "spadających gwiazd" na ilustracjach rysowano z przesadą, to 8/sek nie było by prawie zauważalne na tych słynnych rysunkach !!

Hermes

Korzystałem z najbardziej wiarygodnych źródeł:  NASA a także publikacji na adsabs.harvard.edu. Smiley

Mowa tam o 240 tys ale w ciągu całej nocy Smiley

http://leonid.arc.nasa.gov/history.html
http://www.space.com/scienceastronomy/astronomy/leonids_1833_011114.html

Czemu tak rysowali ?
Jeśli malowali po fakcie to w pamięci mieli dziesiątki tysięcy meteorów z całej nocy i chcieli przedstawić ilość widzianych meteorów, a nie tyle ile było widać w ciągu jednej sekundy.
Wydaje to się całkiem naturalne.

Jakbyś miał malować zrobiłbyś to samo prawda ?  Smiley

Namalowanie 8 meteorów na niebie nie odda tego co widzieli obserwatorzy, czyli >200 tys w ciągu nocy.

Obraz to nie sekundowe zdjęcie Smiley

Krzyś Wink

kanarkusmaximus
YaBB God

Poland Poland

« Odpowiedz #7 : 16/11/2008 23:43 »

Aha! Czyli obraz to taki stack? Wink

Adam
YaBB God

lornetka 7x50, BPC20x60 + żuraw, SkyToy 70/700

« Odpowiedz #8 : 16/11/2008 23:57 »

Łał -  w Pile pokazały się gwiazdy i Księżyc.
Muszę odświeżyć wiadaomości nt. Leonidów...  Smiley

Pozdrawiam
Adam z Dolaszewa
kanarkusmaximus
YaBB God

Poland Poland

« Odpowiedz #9 : 17/11/2008 03:55 »

Lądek Zdrój (UK) się zgłasza. Przez ostatnią godzinę obserwowałem niebo (aż się zchrzaniło) i nie zaobserwowałem żadnych Leonidów. Zaobserwowałem natomiast trzy Taurydy.

Oczywiście, położenie tego egzotycznego kraju zamorskiego jest złe - Lew jest nisko, Księżyc wysoko. Do tego dochodzi jeszcze kiepskawa pogoda...

PS. A może to były Monocerydy? Były w zasadzie dość szybkie - ciut za szybkie jak na Taurydy...
« Ostatnia zmiana: 17/11/2008 03:57 wysłane przez kanarkusmaximus » Zapisane

Janusz_Wiland
YaBB God

Poland Poland

ED80, MIKRON i AstroJaWil

« Odpowiedz #10 : 17/11/2008 09:09 »

Dziś rozpocząłem obserwację w Piotrkowie Tryb. o godz. 2:10 CSE przy całkowicie zachmurzonym niebie, szybko przesuwających się chmurach. Czasem tylko pojawiała się mała dziurka w niebie, w której widoczne wyraźnie gwiazdy wskazywały na tylko jedną warstwę chmur. Czekałem z nadzieją, że wiatr przegoni chmury ... Przed godz. 3-cią chmury były już bardzo poszarpane, ale ciągle zasłaniały prawie całe niebo..
Ok. godz. 2:55 spotrzegłem, że nisko nad południowym horyzontem chmury rozjaśniły się krótko trzy razy w ciągu sekundy, jakby jakis bolid rozświetlił chmury od góry. Ciekawy jestem, czy to faktycznie był bolid.
Po godz. 3-ciej niespodziewanie się zaczęło przecierać, tak, że momentami świetnie widoczny był Orion. Zrobiłem wtedy kilka fotek licząc, że jakiś wielki bolid zarejestruje mi sie na obrazku. Skończyło się tylko na marzeniach Smiley. Fotkę wstawię wieczorem.
Ale widziałem dwa zerowej wielkości meteory przelatujące przez Oriona. Po analizie kątów wejścia w gwiazdozbiór Oriona stwierdzam, że były to jednak Taurydy,

O godz. 3:25 zachmurzyło się znowu na 100% i poszedłem spać, aby znowu wstać o 4:25, tym razem celem pojechania do roboty do ... Warszawy, skąd aktualnie piszę tego posta.

Czyli Leonidów nie widziałem Sad
« Ostatnia zmiana: 17/11/2008 09:20 wysłane przez Janusz_Wiland » Zapisane

TN 122/630 MIKRON, ED80 SW
polecam mój darmowy program AstroJaWil
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio 01/09/2010 12:07 Strona wygenerowana w 0.091 sekund z 24 zapytaniami.