English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
03/09/2010 07:09 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: AstroJaWil 9.08  (Przeczytany 3233 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Janusz_Wiland
Moderator
YaBB God

Poland Poland

ED80, MIKRON i AstroJaWil

« : 25/02/2008 00:26 »

Witam Was.
Po kilkunastu godzinach pracy nad programem mam praktycznie gotową wersję 9.08.
Spełniłem tam kolejne Wasze życzenia, a miedzy innymi :

- ISS kupowane przez FireFoxa i Operę
- obiekty mglawicowe - Messiery i NGC dostępne z Obiektów, mapy i Horyzontu.
- objaśnienie nowych funkcji w Horyzoncie w tamtejszym INFO
  (Uwaga !! jak teraz włączone są obiekty NGC lub Messiery, to nie dziala rozpoznanie gwiazd, tylko rozpoznanie tych obiektow
Aby włączyć z powrotem sprawdzanie gwiazd należy wyłaczyć NGC i Messiery)
- wybrany Obiekt jest teraz lepiej widoczny w Horyzoncie.
- dodalem dodatkowy przycisk - ustawiający wybrany obiekt na Horyzoncie na środku pola widzenia bez konieczności "rozgladania się"
- dodałem kilkanaście przepieknych zdjec Papatkiego do zobaczenia jako nagrody w grze w kości i za prawidłowe odpowiedzenie na pytanie astronomiczne w QUZie
- inne zmiany, o których już nie wspomnę Smiley.

Jak wgrać sobie wersję 9.08, zanim pełny instalator bedzie dotepny :

1. Zdublujcie cały swój program AstroJaWil w inne miejsce na dysku jako zabezpieczenie.

2. Wgrajcie do folderu głównego programu to co jest spakowane w linku :
http://www.astrojawil.astro-zone.pl/astrojawil_908.rar

3. Wgrajcie pliki do folderu FOTO : jest tam 128 zdjec
http://www.astrojawil.astro-zone.pl/foto.rar

4. Wgrajcie do folderu MESSIERY (trzeba go utworzyć) :
http://www.astrojawil.astro-zone.pl/messiery.rar

5. Wgrajcie do folderu NGC (trzeba go utworzyć) :
http://www.astrojawil.astro-zone.pl/ngc.rar

Program powinien sie uruchomić. Mam taką nadzieję Smiley
Miłej zabawy.

TN 122/630 MIKRON, ED80 SW
polecam mój darmowy program AstroJaWil
KRZYSZTOF_M.
YaBB God

Kocham astronomię - hmm... to prawda !!!

« Odpowiedz #1 : 25/02/2008 16:46 »

Wszystko sie fajnie uruchomilo - program odpalony za pierwszym razem... Cheesy Nowa wersja AJW jest naprawde swietna, pojawilo si wiele fajnych funkcji a i sprawnosc samego programu wyglada na to ze jest tez lepsza. Dzieki Janusz za ta wersje jestem z niej b. zadowolony  Smiley Cheesy Grin
p.s.
...jest juz tyle opcji w programie ze czasami mozna sie pogubic, niedlugo trzeba bedzie robic chyba jakies prawo jazdy kategorii AJW  Grin
Janusz pomysl o zorganizowaniu jakiegos kursu... Cheesy Wink
...a tak swoja droga to te kursy w weekendy nie sa wcale takie glupie bo dzieki temu mamy nowa wersje programu juz troche wczesniej jak bylo w planie.... Wink

KRZYSIEK .... !!!
Kornel T.
Full Member

« Odpowiedz #2 : 27/02/2008 05:59 »

Wspaniała wiadomość, panie Januszu.
Oczywiście już ściągam pliki i zaraz zabieram się do testów.
Jeśli z taką częstotliwością będą wprowadzane zmiany i będą dodawane zdjęcia, to już przy okazji wersji 9.15 możemy się spodziewać 100MB pliku instalacyjnego i funkcjonalności rodem z komercyjnych profesjonalnych produkcji astronomicznych Grin
Oby tak dalej i czekamy na wydanie 9.09

PS. Zauważyłem coś takiego - gdy w horyzoncie mam włączone eMki (oznaczenie + plus opis) i oglądam sobie ich zdjęcia, klikając na nie, w trakcie któregoś z rzędu kliknięcia wyskakuje na ekranie fotografii błąd:
Cannot create e:/programy/ajw/BMP/horyzont.bmp - proces nie może uzyskać dostępu do pliku, ponieważ jest używany przez inny proces.
I błąd ten się powoli dubluje. Po ponownym restarcie programu, nadal to samo występuje.

PS2. Mam takie pytanie - w którym pliku są przechowywane dane o rejestracji programu? Bo po wypakowaniu tych plików pojawiło się okienko z prośbą o wpisanie hasła, a ja niestety tego mejla już dawno skasowałem :/
« Ostatnia zmiana: 27/02/2008 06:26 wysłane przez Kornel T. » Zapisane

Optisan 76mm, Lornetka Nikon Action 8x40, Lornetka 7x50, Analog Zenit 122B, Cyfrowy Samsung Digimax S500 i oczy
Janusz_Wiland
Moderator
YaBB God

Poland Poland

« Odpowiedz #3 : 27/02/2008 07:42 »

Kornel, dzięki za wiadomość.
Sprawdzę to.
A kody wyślę jeszcze raz.
Janusz

KRZYSZTOF_M.
YaBB God

« Odpowiedz #4 : 27/02/2008 19:32 »

Niestety nie zauwazylem u siebie podobnego bledu, program wyswietla okienka poprawnie Cheesy Moze cos sie zle zainstalowalo, sprobuj jeszcze raz zainstalowac program.
Nalezy sie Januszowi pochwala za te M-ki i NGC w horyzoncie. Jak sie ma juz wszystko w komplecie to powiem ze robi to wrazenie  Shocked Niektore fotki sa naprawde odlotowe i nie da sie takich obrazow dostrzec nawet przez super teleskop.
20:20
...no to mnie pocieszyles bo ja myslalem ze to tylko w moim telepiku nic nie widac a tu sie okazuje ze to wszedzie tak jest  Smiley

Teraz jest taka sytuacja:
Irydium jest dobrze z IE a zle z FF
ISS jest dobrze z FF a zle z IE

Janusz cos tu zapewne bedzie musial poprawic choc wyglada na to ze teraz nikt nie jest pokrzywdzony a jesli tak to wszyscy po rowno  Cheesy
« Ostatnia zmiana: 27/02/2008 21:22 wysłane przez KRZYSZTOF_M. » Zapisane

KRZYSIEK .... !!!
Lukasz Wojtyniak
Sr. Member

Celestron 200/1000, Optisan 114/900, BPC i Zeiss

« Odpowiedz #5 : 27/02/2008 20:47 »

Ja też póki co mogę zameldować brak kłopotów z AJW Smiley. Mam już prawie wszyskie opisy Messierów Wink. Jedyny taki mankament za bardzo nie wiem dlaczemu, przy ISS z Firefa wszystko superkowo od razu, ale Iridium musiałem po wklejeniu ingerować tak jak wtedy. Fakt trwało to może ze 2 minuty Wink ale jednak.
A to, że takich obrazków nie widać jak na zdjeciach to sprawa naturalna Tongue.

Pozdrawiam
Łukasz Wojtyniak

Przeźmierowskie Obserwatorium Astronomiczne
www.poa.com.pl
www.informatyka.poa.com.pl
Zjawiska LIVE

Kornel T.
Full Member

« Odpowiedz #6 : 28/02/2008 01:37 »

Jedyny taki mankament za bardzo nie wiem dlaczemu, przy ISS z Firefa wszystko superkowo od razu, ale Iridium musiałem po wklejeniu ingerować tak jak wtedy. Fakt trwało to może ze 2 minuty Wink ale jednak.
A to, że takich obrazków nie widać jak na zdjeciach to sprawa naturalna Tongue.

Ponieważ pan Janusz jeszcze nie ingerował ze zmianami w moduł flar. Dopiero wczoraj wysłałem dane z tabelek, bo poczty nie odbierałem Wink

^
Panie Krzysztofie - to ja już wolę, tak jak jest Smiley Bo na razie IE jest niezgodne ze standardami i traci bardzo szybko palmę pierwszeństwa na rzecz lepszej alternatywy (już chyba tylko kilkoma procentami prowadzi). A jak wyjdzie IE8 (jeszcze w tym roku), to wszystko będzie prawidłowo działać.

Optisan 76mm, Lornetka Nikon Action 8x40, Lornetka 7x50, Analog Zenit 122B, Cyfrowy Samsung Digimax S500 i oczy
Janusz_Wiland
Moderator
YaBB God

Poland Poland

« Odpowiedz #7 : 28/02/2008 07:42 »

Krzysiek i Kornel.

Sprawdźcie na spokojnie czy teraz działają flary i ISS na wszystkich przeglądarkach.
Dla ISS jest dodatkowy kwadracik do zaznaczenia dla FireFoxa, a w Irydium nie bylo to potrzebne.

http://www.astrojawil.astro-zone.pl/astrojawil_908b.rar

to jest sam plik exe

Pozdr.
Janusz

Kornel T.
Full Member

« Odpowiedz #8 : 29/02/2008 03:27 »

Przetestowałem nowe wydanie i poniżej zamieszczam spostrzeżenia:

Flary Irydium:
Firefox 3 / Opera 9 - niestety, nie działa: tekst zamienia się w kwadraciki i poucinane litery
IE 7 - działa znakomicie
(Zauważyłem w tym module przycisk "Button7")

ISS:
Firefox 3 / Opera 9 - działa z zaznaczonym kwadratem "Firefox"
IE 7 - działa zarówno z kwadratem jak i bez
(Mam tu drobną uwagę: proszę poprawić nazwę 'FireFox' na 'Firefox', ponieważ ta pierwsza jest błędna).

Sprawdziłem to również na świeżo zainstalowanym AJW - rezultaty identyczne, jak powyżej.

Janusz_Wiland
Moderator
YaBB God

Poland Poland

« Odpowiedz #9 : 29/02/2008 07:22 »

Przetestowałem nowe wydanie i poniżej zamieszczam spostrzeżenia:

Flary Irydium:
Firefox 3 / Opera 9 - niestety, nie działa: tekst zamienia się w kwadraciki i poucinane litery
IE 7 - działa znakomicie
(Zauważyłem w tym module przycisk "Button7")

ISS:
Firefox 3 / Opera 9 - działa z zaznaczonym kwadratem "Firefox"
IE 7 - działa zarówno z kwadratem jak i bez
(Mam tu drobną uwagę: proszę poprawić nazwę 'FireFox' na 'Firefox', ponieważ ta pierwsza jest błędna).

Sprawdziłem to również na świeżo zainstalowanym AJW - rezultaty identyczne, jak powyżej.

Kornel, dzięki za test.
http://www.astrojawil.astro-zone.pl/astrojawil_908c.rar
Nowa wersja
Jest tam też plik z wstawioną od Ciebietabelkoą z Firefoxa dla Iridium.
Wstaw oba pliki do programu.
Zwróć uwagę, że pierwszy wiersz jest inny niż pozostałe.
Może źle skopiowałeś tę tabelkę ?
Po wycięciu tej pierwszej linii u mnie działa OK
Dodałem też taki sam jak w ISS kwadracik dla Firefoxa.
Sprawdź teraz.
Pozdrawiam
J.

KRZYSZTOF_M.
YaBB God

« Odpowiedz #10 : 29/02/2008 20:09 »

W IE wszystko dziala poprawnie zarowno Irydium i ISS  Grin
Co sie zas tyczy FF to dalej jest cos nie tak. Janusz ta super przegladarka tak wlasnie kopiuje pierwsza linijke Irydium z przesunieciem w pierwszym wierszu i to nie blad w pliku Kornela tylko w FF Tongue
Irydium i ISS jest dalej zle w FF.
Nie wiem czy zwrociles na to uwage ze FF nie kopiuje danych z sama spacja tak jak to jest w IE miedzy znakami tylko ze spacja + domyslna tabulacja! Algorytm pliku nie powinien odnosic sie wiec tylko do spacji ale rowniez do domyslnej tabulacji pliku .txt i wydaje mi sie ze tu jest wlasnie przyczyna blednego odczytu po uporzadkowaniu danych Roll Eyes

KRZYSIEK .... !!!
Janusz_Wiland
Moderator
YaBB God

Poland Poland

« Odpowiedz #11 : 29/02/2008 20:30 »

Co sie zas tyczy FF to dalej jest cos nie tak. Janusz ta super przegladarka tak wlasnie kopiuje pierwsza linijke Irydium z przesunieciem w pierwszym wierszu i to nie blad w pliku Kornela tylko w FF Tongue
Irydium i ISS jest dalej zle w FF.
Nie wiem czy zwrociles na to uwage ze FF nie kopiuje danych z sama spacja tak jak to jest w IE miedzy znakami tylko ze spacja + domyslna tabulacja! Algorytm pliku nie powinien odnosic sie wiec tylko do spacji ale rowniez do domyslnej tabulacji pliku .txt i wydaje mi sie ze tu jest wlasnie przyczyna blednego odczytu po uporzadkowaniu danych Roll Eyes

Na razie trzeba wywalic pierwszą linijkę i będzie dobrze ...

Kornel T.
Full Member

« Odpowiedz #12 : 01/03/2008 03:25 »

/.../ i to nie blad w pliku Kornela tylko w FF /.../

Hej, hej, to nie błąd w Firefoksie Roll Eyes bowiem tak "sypie" się w każdej zgodnej ze standardami WWC przeglądarce: Operze, Flocku, Netscape i wielu innych. To IE działa, jak chce... Zresztą nie bez powodu tyle osób pluje się na to "coś" z Microsoftu.

Panie Januszu,
Tabelki kopiowałem i wklejałem po kilka razy, tak więc mój błąd jest raczej wykluczony.

Odnośnie wersji 9.08c, spostrzeżenia są następujące:

Flary Irydium:
Firefox 3 / Opera 9 - z zaznaczonym boxem "Firefox" już prawie bliskie ideału, ale nadal lekko poucinane. Zamieszczam zrzuty ekranów:
http://agesoft.w.interia.pl/images/irydium_1.JPG - przed posortowaniem
http://agesoft.w.interia.pl/images/irydium_2.JPG - po posortowaniu
IE 7 - działa znakomicie, ale tylko z odznaczonym boksem "Firefox"

ISS:
Firefox 3 / Opera 9 - z zaznaczonym boksem działa idealnie, nawet lepiej niż w IE 7 Smiley
IE 7 - działa zarówno z zaznaczonym kwadratem jak i bez

I taki drobny, ale ważny szczegół:
W każdej niezależnej przeglądarce dane są wyświetlane IDENTYCZNIE jak w Firefoksie, to tylko i jedynie IE przedstawia je, jak chce.

Janusz_Wiland
Moderator
YaBB God

Poland Poland

« Odpowiedz #13 : 01/03/2008 15:18 »

Moi drodzy.

Dziś wielkie zmiany i porządki w HORYZONCIE.
Do widoku gwiazd na nieboskłaonie przybyły od dzisiaj nazwy własne gwiazd, a także oznaczenie Bayera - w postaci grackich literek.

Wygląda to teraz tak :

Aby to zobaczyć u siebie należy do posiadanej wersji 9.08 wgrać ponizsze pliki do głównego folderu programu:

http://www.astrojawil.astro-zone.pl/astrojawil_908e.rar

Koniecznie wgrajcie nowe opisy Messierow, nad którymi popracował Łukasz Wojtyniak. Te opisy pochodzą z WIKIPEDII, o czym umiesciłem tam informację, oraz dałem link do pełnej tam zawartej informacji.

http://www.astrojawil.astro-zone.pl/messiery_opisy.rar

Te opisy oczywiście wrzućcie do folderu z messierami.
Poza tym w Horyzoncie uporzadkowałem przyciski tematycznie, wszystkie istotne ustawienia zapisują sie w pliku konfiguracyjnym, tak więc po ponownym włączeniu programu mamy podobny wygląd nieba.

Bardzo mi się to podoba Smiley
Sprawdźcie.

PS. KORNEL - przyślij mi w pliku tekstowym, te flary Iridium z tego obrazka z poprzedniego postu.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio 01/09/2010 13:14 Strona wygenerowana w 0.088 sekund z 24 zapytaniami.