Łukasz B.
Newbie
Kocham astronomię
|
 |
« Odpowiedz #225 : 12/05/2009 10:36 » |
|
Własnie kupilem swój pierwszy teleskop Messier R-127L i zastanawiam sie czy dokupic okulary krutkoogniskowe czy te 10 Plössla wystarczą do obserwacji planet najbardziej oddalonych?? A ha i jeszcze jedno pytanie, czy jak bede chciał załozyć okular np: 40mm na 2" to musze na sam wyciag czy lepiej kupić 2" kontówke??
|
|
|
|
|
|
Nikt mnie nie prześcignie w szacunku do pana prezydenta 
|
|
|
TOM
Full Member

Poland
Newton-to jest to!!!.
|
 |
« Odpowiedz #226 : 12/05/2009 11:13 » |
|
Co do okularów do planet, Orto6mm-LV6mm.  Kątówka musi być,inaczej teleskop nie będzie ostrzył, a jeśli nawet co mało prawdopodobne,podczas obserwacji obiektów w zenicie będziesz musiał leżeć pod teleskopem,co jest raczej niewygodne.  Pozdro.
|
|
|
|
|
|
-Newtom 320/1500 ATM-Explore Scientific14mm-Scopos30mm-barlow2x2''-SWA26-LVW5-SPL6,10,25-UO Kónig16-Bertele10-RKE20,Lornetka16x60 takie tam szkiełka.
|
|
|
|
Jarek
|
 |
« Odpowiedz #227 : 12/05/2009 13:09 » |
|
Masz ogniskową teleskopu 1200mm, wiec 10mm okular daje Ci 120x powiększenie. To troszkę mało do planet, ale już coś tam można zobaczyć. Bardziej przyda się na Księżycu. 6mm ortoskop da Ci 200x i jest to b. dobre powiększenie planetarne, ale nie zawsze warunki atmosferyczne [chodzi o tzw. seeing, rozmycie obrazu spowodowane turbulencjami] pozwolą na jego stosowanie. Szczególnie, jeśli to beda np. obserwacje balkonowe. Dlatego, jeśli masz ograniczone środki finansowe, kup sobie może [to moja subiektywna opinia] najpierw okular 7mm, najlepiej też orto. To Ci da ok. 171x. 7mm ortoskop będzie też miał nieco lepsze wysunięcie źrenicy wyjściowej od 6-tki, co trochę poprawi komfort obserwacji. Z czasem dokupisz jakiś okular 5-6mm, albo orto, albo lantan, ale na to masz jeszcze czas. Obserwacje detali planetarnych wymagają cierpliwości i wprawy, a przede wszystkim b. dobrych warunków atmosferycznych [znowu seeing]. Co do okularów 2" to oczywiście potrzebujesz też takiej kątówki. Ale czy ten zakup ma sens? To jest naprawdę spory wydatek, a piszesz,że masz ograniczone środki. Okular 40mm dostaniesz też w oprawie 1.25", choć będzie miał on małe pole widzenia. Rozsądne wartości źrenicy wyjściowej i minimalnego powiekszenia dostaniesz też z Plosslem 32mm czy 25mm. Istnieją też tanie szerokokątne okulary 25mm w standardzie 1.25". Dają one kiepskie rezultaty ze światłosilnymi teleskopami, ale ty masz F/10 więc to nie jest absolutnie Twój problem. Policzmy: Plossl 40mm: 30x, źrenica 4.2mm, pole widzenia teleskopu 1.3-1.4st. Plossl 32mm: 37.5x, źrenica 3.4mm, pole ok. 1.15-1.3st. Plossl 25mm: 48x, źrenica 2.6mm, pole ok. 0.95-1.0st. [wiecej z szerokokątnym 25mm] Z tego widać, że optymalnym wyborem byłby albo Plossl 32mm, albo jakiś szerokokątny 25mm. Nawet z okularami 2" nie osiagniesz pola widzenia jak w lornetce w refraktorze F/10 z 1200mm ogniskowej, wiec ta zabawa ma ograniczony sens. Tym bardziej, że masz dobry, 50mm szukacz w tym teleskopie. Jako,że Plossla 25mm masz w zestawie, to ewentualnie możesz kupic tę 40tkę. Spotyka sie modele z polem własnym 39-42st., oczywiście wybierz tę z większym, przy czym nikt Ci nie powie, czy faktycznie ten wybrany bedzie miał te 42st. własnego pola widzenia [a teleskop 1.4], czy raczej bliżej tych 39-ciu [1.3 w teleskopie]. Traktuj ją wyłacznie jako okular do namierzania celów, wspomagajacy pracę szukacza, ewentualnie do polowania na b. rozległe i jasne obiekty, typu np. podwójna gromada w Perseuszu. Do innych celów ten okular Ci sie nie przyda. 32mm ma źrenice wyjściową poniżej 4mm, więc łatwiej będzie wyłuskać słabsze obiekty z tła na minimalnym powiekszeniu. Pozdrawiam -J. P.S. Aha, dla porównania: Księżyc ma nieco ponad 0.5st. średnicy kątowej. Więc obserwacje ksieżycowo-planetarne nie wymagają zbyt dużego pola, jesli chcesz widzieć cała tarczę.
|
|
|
|
|
|
TN130mm f/5 na Dobsonie "Regulus", travellerek TS80/400, Mak 127mm S-W, B10x50 Fomei, , Celestron Sky Master 15x70
|
|
|
Gauri
Newbie
 Poland
|
 |
« Odpowiedz #228 : 07/02/2010 12:12 » |
|
Mam okazję kupić używany teleskop od znajomego za +/- 100zł. Chciałbym wiedzieć czy to kompletna wtopa, czy na początek może wystarczyć. Parametry: SKY-WATCHER SK767AZ1 Dane techniczne: Typ teleskopu newton (reflektor) Ogniskowa [mm] 700 Średnica teleskopu [mm] azymutalny 76 Światłosiła f/9 Maksymalne powiększenie Zasięg [mag] 12 szukacz 6x25 Zdolność rozdzielcza 1,52" Montaż azymutalny Waga [kg] 5 okular 1.25" - Super 25, Super 10 Ps: Proszę o wyrozumiałość(nie zabijajcie  )
|
|
|
|
|
|
Położenie: N 51° 38' 20.40" E 15° 58' 12.00" Wyposażenie: Lornetka(12x50), Newton 76/700, Oczy, Mózg i Ochota
|
|
|
byku
Jr. Member

Poland
Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie
|
 |
« Odpowiedz #229 : 07/02/2010 12:36 » |
|
Jak za taką cenę to się opłaca ale nie zobaczysz dużo przez taki teleskop. Warto by jeszcze pozbierać i kupić coś lepszego np sytne 6.
|
|
|
|
|
|
Inne stworzenia wzrok spuszczają w ziemię, człowiek jedynie otrzymał postać wyniosłą, miał nakaz patrzeć w niebo, twarz zwracać ku gwiazdom. OWIDIUSZ "METAMORFOZY" http://astropol.blogspot.com/
|
|
|
Gauri
Newbie
 Poland
|
 |
« Odpowiedz #230 : 07/02/2010 13:00 » |
|
Dziękuje za odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
Położenie: N 51° 38' 20.40" E 15° 58' 12.00" Wyposażenie: Lornetka(12x50), Newton 76/700, Oczy, Mózg i Ochota
|
|
|
Teomk
Newbie
 Poland
|
 |
« Odpowiedz #231 : 13/03/2010 16:58 » |
|
Witam, chciałbym kupić mój pierwszy teleskop i bardzo liczę na Waszą pomoc. Mieszkam w dość dużym mieście pod Warszawą, o średnim zanieczyszczeniu powietrza. Minusem jednak jest fakt, że na mojej ulicy w odległości około 15m od jednego z potencjalnych "punktów obserwacyjnych" stoją latarnie (od wschodu) oraz w odległości około 25 metrów od północnego-zachodu. Obserwacje (generalnie wszystko co da się zobaczyć przy określonym typie teleskopu o domniemanych parametrach, które zaraz określę) chciałbym prowadzić na balkonie lub tarasie (w zależności od części nieba, jaką będę oglądał). Istnieje możliwość wyjazdu poza miasto (gdzie nie ma latarni i są ogólnie lepsze warunki), ale zawsze byłaby to podróż samochodem. Poza tym mam 19 lat i raczej poradzę sobie z przenoszeniem teleskopu ważącego do około 15kg na duże odległości lub cięższego na odległości rzędu 200-300m więc nie musi być to teleskop szczególnie mobilny. Nie mam wielkiej wiedzy w temacie, ale szybko się uczę. Na kupno teleskopu chciałbym przeznaczyć około 600-700 zł. Może być z "drugiej ręki". Z góry dziękuje za rady i proszę nie krępować się tłumaczyć każdych zwrotów określających teleskop lub metody jego użytkowania  . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zbignieww
Sr. Member

Poland
AZ łożysko dobsona - to jest to!!!
|
 |
« Odpowiedz #232 : 13/03/2010 22:01 » |
|
Wszyscy na obserwacjach  ale u mnie chmury, więc spróbuję... Jeśli mieszkasz "w dość dużym mieście", ale nie na jego obrzeżach gdzie miałbyś dobry widok na południe a za plecami miasto - to oglądanie z balkonu czy tarasu będzie ograniczone do jaśniejszych obiektów, przedewszystkim Księżyca i planet, przez filtr słoneczny - Słońca. Co nieco zobaczysz z jaśniejszych gromad otwartych, ale inne obiekty nie dadzą satysfakcji dla oka. Czy mógłbyś napisać, jaki masz zasięg z tarasu? Zobaczysz bez problemu Plejady, Alkora / to taka słaba gwiazdeczka przy Mizarze, gwieździe na załamaniu "dyszla" w Wielkim Wozie; podobno ludzie Napoleona testowali nim żołnierzy /, czy jakiś inny obiekt gwiazdowy z magnitudo ok.4 ? Piszesz, że mógłbyś poza miasto - i to byłoby najlepsze rozwiązanie; ale wiadomo, to już jest "mała" wyprawa, zgoda rodziców na samochód i problem: jechać samemu, czy z drugą osobą a wtedy zawsze jest bezpieczniej i raźniej. Cóż, pieniążki które możesz na to przeznaczyć mógłbyś zamienić na używaną Syntę 6" /tak potocznie mówi się na teleskopik w systemie optycznym Newtona na montażu Dobsona; chyba znasz ten instrument / albo dołożyć trochę i kupić nową. Z czasem dokupiłbyś jakiś lepszy okularek, księżycowy filtr itp Synty są najlepsze, jeśli chodzi o stosunek ceny do korzyści z ich używania, stąd ich duża popularność. To tyle na początek... Lornetkę masz? W gwiazdozbiorach na niebie się orientujesz? Pozdrawiam!  Edit: druga możliwość, to refraktorek 90/900 na montażu AZ3. Zobaczysz nim też wiele ciekawych obiektów, chociaż mgławiczki, galaktyki czy gromadki kuliste potrzebują jednak większej apertury - którą daje właśnie lustro 6"
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 13/03/2010 22:13 wysłane przez zbignieww »
|
|
|
|
|
Teomk
Newbie
 Poland
|
 |
« Odpowiedz #233 : 14/03/2010 11:31 » |
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety nie posiadam lornetki, a na gwiazdozbiorach orientuje się po japońsku czyli jako-tako. Oczywiście potrafię odnaleźć Dużą i Małą Niedźwiedzice, Oriona czy Wielkiego Psa, ponieważ są one bardzo charakterystyczne. Myślałem o kupnie lornetki, ale byłby to kolejny dodatkowy wydatek więc ostatecznie zdecydowałem się na teleskop. Co do wypadów "poza miasto" to nie chodziło mi o tak bardzo odległe tereny. Moja siostra mieszka w fajnej okolicy, gdzie jak ostatnio zauważyłem niebo jest zdecydowanie ciemniejsze niż u mnie (nie ma tam latarni, ruch jest niewielki więc generalnie nie to całkiem dobre miejsce). Z transportem i przesiadywaniem tam raczej nie miałbym problemów. Co do teleskopów to z tego co Pan mówi lepiej wybrać Syntę. Podałem linki i gdyby byłby Pan tak łaskaw na nie spojrzeć i powiedzieć, który z nich jest najlepszy lub też czym się różnią w kwestii obserwacji astronomicznych to byłbym wdzięczny. Z góry dziękuje i pozdrawiam Oto linki: http://www.allegro.pl/item946435479_teleskop_sky_watcher_synta_n_130_900_eq_2_waw.htmlhttp://deltaoptical.pl/deltasklep/shopping/product_enlarge.php?id=719&lang=pl&cur=PLN&PHPSESSID=4dba301b5e73c6269487dec9f7ac3868http://www.allegro.pl/item956862850_teleskop_sky_watcher_synta_skdob_6.htmlP.S. jak kupię teleskop prze internet i nie będę w stanie go sam odebrać to przesyłka go nie uszkodzi??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nevt
Full Member

Poland
Elen sila lumenn omentielvo!
|
 |
« Odpowiedz #234 : 14/03/2010 12:45 » |
|
Witaj Teomk.
Z tych linków, co przedstawiłeś, zdecydowanie polecam pozycję nr 3, czyli Sky-Watcher Synta SKDOB 6. To jest dokładnie to, co poleca Zbigniew, ja również polecam ten wybór na start.
Pierwsza pozycja, to nieco mniejszy teleskop na montażu paralaktycznym, w dodatku kiepskim . Jego obsługa i transport sprawi ci sporo kłopotu, a jako początkujący nie wykorzystasz jego zalet.
Druga pozycja, to nawet fajny, niewielki i mobilny teleskop, szczególnie przydatny do obserwacji obiektów układu słonecznego (Słońce, Księżyc i planety). Niestety raczej nie pooglądasz w nim obiektów głębokiego nieba (gromady, mgławice, galaktyki). Ponadto w tej cenie, masz samą tubę optyczną, a bez żadnego montażu (statywu) nie da się obserwować. Zatem odpada również ze względu na cenę.
Ten teleskop (nr 3) możesz spokojnie zamówić przez internet, obowiązkowo przesyłka kurierska (w żadnym przypadku poczta polska - tam rzucają paczkami). Fabrycznie jest solidnie zapakowany, i transport kurierem nie powinien mu zaszkodzić.
Pozdrawiam,
Leszek.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"
Sky-Watcher 200/1000 EQ5, Celestron 114/900 EQ1 Canon EOS Digital Rebel, Logitech QuickCam Pro 4000 modyfikowana
|
|
|
|
Hawkeye
|
 |
« Odpowiedz #235 : 14/03/2010 13:20 » |
|
Teomk, Moi poprzednicy dobrze radzą - w tej cenie jednym z lepszych wyborów byłaby właśnie używana Synta 6'' lub nieco taniej bo za 599 zł refraktor SK909AZ3. To zupełnie odmienne konstrukcje. Refraktor na pewno będzie mobilniejszy i prostszy w użytkowaniu. Syntą wyłapiesz więcej słabego światła, a więc zobaczysz więcej obiektów głębokiego nieba. Każdym z tych teleskopów dostrzeżesz piękne widoczki naszego Księżyca, fazy Wenus, pasy w atmosferze Jowisza i jego 4 księżyce czy pierścienie Saturna. Synta 6 ma notabene większe możliwości od wspomnianego refraktora, ale za to jest to już kawałek rury. Pozdrawiam!  Ps. pomimo wszystko sugeruję zakup lornetki, nie musi być z wysokiej półki - ZAWSZE się przyda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zbignieww
Sr. Member

Poland
AZ łożysko dobsona - to jest to!!!
|
 |
« Odpowiedz #236 : 14/03/2010 13:29 » |
|
Leszek dobrze Ci to wypunktował ! Dodałbym od siebie, że wielu młodych i zupełnie początkujących "przyciąga" taki paralaktyczny montaż. Ze wygląda to bardziej "fachowo"  i astronomicznie  ...Ale wierz nam, że to tylko kłopot, szczególnie gdy długa rurka, przy większych powiększeniach się to trzęsie, zakładanie tuby, zdejmowanie, dostęp oka do wyciągu okularowego - same niedogodności. To fajnie, że masz gdzie jechać, przy okazji będziesz pokazywał siostrze a gdy znajdziesz swoją pierwszą gromadkę kulistą, już nieźle " rozbitą" - zapewniam Cię, że w środku nocy będziesz Ją budził  Rozumiem, że chcesz kupić na allegro, cena zachęcająca w stosunku do np.Delta Optical. Nigdy tam nie kupowałem, ale sprawdź sobie czy to nowy teleskopik,itp itd. Uwaga Leszka, by przesyłka kurierem - bardzo na miejscu, zapytaj ewentualnie sprzedającego, czy tuba oryginalnie zapakowana... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hawkeye
|
 |
« Odpowiedz #237 : 14/03/2010 13:41 » |
|
Rozumiem, że chcesz kupić na allegro, cena zachęcająca w stosunku do np.Delta Optical. Nigdy tam nie kupowałem, ale sprawdź sobie czy to nowy teleskopik,itp itd.  Ja kupowałem na Allegro. Raz. O raz za dużo.  Zamówiona lornetka cyt. "zapakowana hermetycznie, fabrycznie nowa, nigdy nie używana, z pryzmatami Bak-4" niczym nie przypominała tej z opisu, po pierwszej obserwacji w środku niej coś odpadło i na drugi dzień była w drodze powrotnej. Nie mówię, że jest tak zawsze - może po prostu miałem pecha.  Allegro jednak już mnie do siebie nie przyciągnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOM
Full Member

Poland
Newton-to jest to!!!.
|
 |
« Odpowiedz #239 : 14/03/2010 15:01 » |
|
Odradzam,ta marka nie ma dobrej opinii a szukacze z zestawu mają okropne aberracje,wszystko jest kolorowe.Po za tym to egzemplarz wystawowy i może mieć uszkodzenia,lepiej coś sprawdzonego czyli synta6" Skay Watcher.  Pozdro...
|
|
|
|
|
|
-Newtom 320/1500 ATM-Explore Scientific14mm-Scopos30mm-barlow2x2''-SWA26-LVW5-SPL6,10,25-UO Kónig16-Bertele10-RKE20,Lornetka16x60 takie tam szkiełka.
|
|
|
|
Hawkeye
|
 |
« Odpowiedz #240 : 14/03/2010 16:19 » |
|
Tak jak napisał TOM, Spinory to nie najlepszy wybór. Mówi sie, że są robione z odpadków po Sky-Watcherach  Synta to sprawdzona przez większość obserwatorów marka charakteryzująca się przyzwoitą jakością, a więc wiesz co kupujesz. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teomk
Newbie
 Poland
|
 |
« Odpowiedz #241 : 14/03/2010 18:49 » |
|
Dziękuję za odpowiedzi. Pozostaje mi tylko poczekać na zwrot z PITu i kupić nowego SkyWatchera Synte 6". Do tego czasu może skombinuje lornetkę i troszkę się podszkolę... Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SebaSan1981
Newbie
 Poland
|
 |
« Odpowiedz #242 : 28/03/2010 16:33 » |
|
Jeśli nie liczyć bazarowej lunety (wysuwanej teleskopowo) na statywie i lornetki które dostałęm od ojca jeszcze jako kilkulatek to Astar750/150 który kupiłem w zeszłym roku jest moim pierwszym teleskopem z prawdziwego zdarzenia.  Zdaję sobie sprawę że nie jest to sprzęt z najwyższej półki ale mi póki co w zupelności wystarcza. Do obserwacji Księżyca , planet, mgławic wręcz idealny. Gabaryty ma spore ale do bagażnika kombi wchodzi bez trudu. Mam tylko pytanie bo do tej pory robiłęm tak że po każdej obserwcji wyjmowałęm tubus z uchwytów i układałem ostrożnie w pudełku ze styropianem w pozycji poziomej. Zastanawiam się czy szkodliwe dla teleskopu i dla elementów statywu jest "niewyjmowanie" go z obejm ale przechowywanie w pozycji podobnej do tej ze zdjęcia powyżej. Chciałbym poznać Wasze opinie bo nie jestem pewien czy mam jak do tej pory na czas spoczynku umieszczać tubusu oddzielnie czy mogę go trzymać stale na statywie. Z góry dzięki za odpowiedzi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nevt
Full Member

Poland
Elen sila lumenn omentielvo!
|
 |
« Odpowiedz #243 : 28/03/2010 17:47 » |
|
Witaj. Nie ma większych przeciwwskazań, żebyś go trzymał na statywie. Ale nie pod kątem, jak na tym zdjęciu, tylko w miarę możliwości tak, żeby tubus był pionowo (oczywiście, lustro ma być u dołu  ). Większość dobsonów jest przechowywana w pionie, i nic im to nie szkodzi. No i zawsze warto założyć dekielki na tubus i wyciąg, żeby kurz nie odkładał się na lustrach. Pozdrawiam, Leszek.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"
Sky-Watcher 200/1000 EQ5, Celestron 114/900 EQ1 Canon EOS Digital Rebel, Logitech QuickCam Pro 4000 modyfikowana
|
|
|
|
|
Krzysiek V_80
Newbie
 Poland
|
 |
« Odpowiedz #245 : 28/03/2010 18:31 » |
|
A w przypadku refraktorow to ma znaczenie?ja swojego tzrymam poziomo z 5 lat a on ma ogolnie z 16 a obrazy daje jak an 80 mm ze sie niektorzy az dziwia .??
|
|
|
|
|
|
Vixen NP-80L,Soligor 9mm,Vixen NPL 30 mm.
|
|
|
|
|
TOM
Full Member

Poland
Newton-to jest to!!!.
|
 |
« Odpowiedz #247 : 28/03/2010 20:55 » |
|
Myślę, że w refraktorkach nie ma to istotnego znaczenia ze względu na małą powierzchnię w stosunku do luster, może też materiał jest inny, mniej podatny na "płynięcie" - ale to są już moje spekulacje ... Też tak myślę,ale jest jeszcze coś,w refraktorze wiązka światła zostaje skupiona po przejściu przez obiektyw a inaczej ma się to w przypadku luster,tam wiązka światła skupia się po odbiciu od powierzchni lustra a więc każda najdrobniejsza chociaż odchyłka od jego figury spowoduje większe zniekształcenia obrazu niż w refraktorze. Pozdrawiam.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 28/03/2010 20:58 wysłane przez TOM »
|
|
|
|
|
|