English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
11/03/2010 16:10 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rak jest dziełem szatana!  (Przeczytany 397 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
szuu
Jr. Member
**

:-)

« : 18/12/2009 15:55 »

właśnie obejrzałem jeden z tegorocznych mikołajkowych prezentów ("194.Sonda-Formula.raka.HQ.avi" - bardzo dobry odcinek!), AK demonstruje w nim za pomocą spectruma jak mały dodatek do programu ("kodu genetycznego") zakłóca jego działanie i powoduje niekontrolowany wzrost "komórek".
fajnie że wyraźnie widać cały program, można sobie nawet przepisać do emulatora spectrum  Cool

na tym zdjęciu widać wyróżniony gen rakowy: (linijka programu doczytana z taśmy, zakłócająca "program na życie")

czy 666 to zbieg okoliczności czy diabelskie poczucie humoru?  Grin
Piotr
Full Member

Poland Poland

« Odpowiedz #1 : 18/12/2009 19:09 »

Myślę, że to było zamierzone. Tak się przyjęło, że wszystkie programy pisane w Basicu mają linie co 10, (aby można było dodać jakieś instrukcje później), a użycie TAKIEJ, a nie innej liczby licuje z poczuciem humoru Andrzeja Smiley
Radek68
Moderator
YaBB God

..:: Uwolnić SONDĘ!!! ::..

« Odpowiedz #2 : 18/12/2009 20:51 »

W latach 80. XX wieku bawiłem się w programowanie komputerów Spectrum właśnie w języku BASIC.
Faktycznie, zaczynało się od
10 ...
Potem szło - tak jak pisał Piotr
20 ...
30 ...

Aby normalnie umieścić tam linię 666 trzeba by naprawdę wielu poprawek i sporego braku miejsca.
Tu - jak widzę - od lini 80 zaczynają się linie co 100, aby w którymś momencie dać tę z 666.
To na 100% zamierzony efekt.

Bardzo fajnie, że zwróciłeś na to uwagę. Ja tego odcinka jeszcze nie oglądałem, teraz zwrócę szczególną uwagę. Smiley

Alferek
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : 18/12/2009 22:34 »

Mój pierwszy program w Basicu brzmiał:

10 PRINT "kot"
20 GO TO 10

i był to wrzesień roku 1986

niestety niesławne GO TO przekreśliło później moje zdolności w dziedzinie programowania - Pascal czy inne języki już mi nie leżały.

P. Andrzej Kurek zaprogramował Spectruma zgodnie z regułami pisania ze skokiem co 10. A to 666 to faktycznie sprawka diabła analizując działanie programu. Zresztą jak chcecie to sobie ten program przepiszcie i przeanalizujcie ściągając wcześniej darmowy emulator:
Windows - http://fms.komkon.org/Speccy/Speccy16-Windows-bin.zip
Ubuntu - http://fms.komkon.org/Speccy/Speccy16-Linux-Ubuntu-bin.tgz

teleskop TAŁ1 - Mizar
sadol44
Jr. Member
**

GG : 3746334

« Odpowiedz #4 : 19/12/2009 12:56 »

Haha, mój pierwszy program był identyczny tylko słowo może inne już nie pamiętam. Smiley
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio Dzisiaj o 15:07 Strona wygenerowana w 0.114 sekund z 25 zapytaniami.