tom ash
Jr. Member

Poland
|
 |
« Odpowiedz #25 : 17/10/2009 13:50 » |
|
Ostatnie wiatry chyba zapał nieco ostudziły i robota stanęła.
Na pewno każda pomoc jest cenna. Wrzuciłem propozycję roboczą układu opisu odcinka (jak na razie bez odzewu) w oparciu o dane z tabeli odcinków oraz opisów z archiwum plus kilkanaście szybkich screenów własnej roboty. Jeśli grono forowe ustali ostateczny format to przy wprowadzaniu poszczególnych odcinków nieco pracy będzie i każda klawiatura się przyda. Jeśli jesteś chętny do takiej działaności to musisz się zwrócić to Alferka, który imprezie szefuje aby Cię wciągnął na pokład.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grzes74
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #26 : 17/10/2009 15:18 » |
|
Faktycznie nieco tu sennie :-)
Ok. Czekamy na głosy osób "zamieszanych" w całe przedsięwzięcie, zwłaszcza Alferka. Na razie mam pewne sugestie. Po pierwsze, jeśli osób chętnych do pomocy będzie przybywać, może warto byłoby aby administrator powołał osoby pełniące funkcje koordynatorów dla poszczególnych działów. Taka osoba kontaktowała by się z "wyrobnikami" takimi jak ja, zbierała opracowane materiały (via e-mail) i przed umieszczeniem na stronie konsultowała treść z jakimś polonistą i jak ostatecznie wszystko będzie OK umieszczała tekst na stronie. Ponadto przy większej liczbie osób chętnych do pracy koordynator zapobiegałby dublowaniu roboty. Mam jeszcze sporo pytań, ale na razie się wstrzymam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #27 : 17/10/2009 22:38 » |
|
Spokojnie, strona w końcu powstanie. Każdy ma też swoje sprawy rodzinne i zawodowe. Im więcej może pomóc tym lepiej. Na razie nie jest sklecony jeszcze szkielet. Każdy chętny dostanie dostęp. Uwaga techniczna: róbmy galerię z odcinka w osobnych folderach na FTP, bo wyjdzie docelowo gigantyczna ilość fotek w jednym katalogu. Wyprodukowałem 18 zdjęć z odcinka p2p 001 (s299) i wrzuciłem na FTP. http://www.sonda.zawszeonline.com/images/stories/odcinki/s299/P.S. dodałem jeszcze kilka innych paczek fotek
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18/10/2009 09:40 wysłane przez Alferek »
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
|
cyberas
|
 |
« Odpowiedz #28 : 18/10/2009 13:04 » |
|
[...] Wyprodukowałem 18 zdjęć z odcinka p2p 001 (s299) i wrzuciłem na FTP.[...]
Nie robisz tych zdjęć automatem? Jeśli świadomie wybierasz klatki to ok. Jackraf z klasyka.net zrobił ich tysiące, ale widać, że automatem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grzes74
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #29 : 18/10/2009 20:27 » |
|
Ze swojej strony. Wziąłem się za bary z dwoma odcinkami o tematyce pokrewnej moim zainteresowaniom odc. 033 "Jednostka słodyczy" i odc. 059 "Bateria" i zobaczę jak mi będzie szło :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tom ash
Jr. Member

Poland
|
 |
« Odpowiedz #30 : 18/10/2009 20:37 » |
|
Powinniśmy ustalić w jaki sposób dokonamy podziału sekcji Odcinki.
Rozumiem, że są dwie wersje: - podział wg numerów p2p, - podział chronologiczny (poszczególnymi latami lub grupami lat).
Proszę o zabranie głosu, po decyzji wprowadzenie techniczne podziału to będzie moment.
grzes74, rozumiem, że korzystasz z pliku z opisami Sond z archiwum tvp? Pozwala to uniknąć wyważania otwartych drzwi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grzes74
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #31 : 18/10/2009 21:20 » |
|
Jedynym rozsądnym podziałem wydaje mi się podział chronologiczny, tak jak na stronie Tomasza Pycia np: Numer Data emisji Tytuł odcinka Link do opisu : 354 1985.05.23 Bateria [link:Szczegóły] Da się to zrobić w formie tabeli w art. Joomli? Jeśli nie to latami tak jak na stronie u Pana Tomasza. Pod linkiem art. opisujący dany odcinek. Numeracja p2p jest super ale dla nas. Pozwala bezbłędnie zidentyfikować dany odcinek, ale ludzi pewnie zainteresuje podział chronologiczny. Co do numeracji taśm i odcinków daty emisji itd. korzystam z informacji: http://www.cyberas.republika.pl/sonda/Spis_odcinkow_programu_Sonda_v7.6.8.xls(chyba najlepsze źródło)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ers
Jr. Member

..:: SONDA ::..
|
 |
« Odpowiedz #32 : 18/10/2009 23:27 » |
|
Spokojnie, strona w końcu powstanie. Każdy ma też swoje sprawy rodzinne i zawodowe. Im więcej może pomóc tym lepiej. Na razie nie jest sklecony jeszcze szkielet. Każdy chętny dostanie dostęp. Uwaga techniczna: róbmy galerię z odcinka w osobnych folderach na FTP, bo wyjdzie docelowo gigantyczna ilość fotek w jednym katalogu. Wyprodukowałem 18 zdjęć z odcinka p2p 001 (s299) i wrzuciłem na FTP. http://www.sonda.zawszeonline.com/images/stories/odcinki/s299/ P.S. dodałem jeszcze kilka innych paczek fotek Ostatnio brak czasu ale jak cos sie znajdzie to informuje. Jesli na stronie beda linki zewnetrzne proponuje je tworzyc jako strony otwierajace sie w osobnym oknie aby nie znikala nam strona Sondy... (: Powinniśmy ustalić w jaki sposób dokonamy podziału sekcji Odcinki. Rozumiem, że są dwie wersje: - podział wg numerów p2p, - podział chronologiczny (poszczególnymi latami lub grupami lat). Proszę o zabranie głosu, po decyzji wprowadzenie techniczne podziału to będzie moment. grzes74, rozumiem, że korzystasz z pliku z opisami Sond z archiwum tvp? Pozwala to uniknąć wyważania otwartych drzwi.
Skoro robimy strone o programie to p2p nie ma sie ni jak dotego. glownymi sposobammi numerowania moze byc numer kolejny emisji (+informacje o powt.) i hronologiczny. Najlepiej oba!Numeracja p2p jedynie jako dodatek ale nie jako wersja podstawowa. Dodatkowymi inforamcjami moga byc np. numery taśm emisyjnych z informacji od Pana Tomasza. Dobrze ujal to
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18/10/2009 23:32 wysłane przez ers »
|
|
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #33 : 19/10/2009 17:02 » |
|
Nie robisz tych zdjęć automatem? Jeśli świadomie wybierasz klatki to ok. Jackraf z klasyka.net zrobił ich tysiące, ale widać, że automatem.
Nie robię automatem, bo to byłoby bez sensu. Otwieram odcinek w Virtual Dubie i przeglądam. Potem naciskam CTRL+1 i mam w schowku. Potem Irfan View, wklejam i zapisuję pod nazwą. W sumie za 10 minut można 1 odcinek przelecieć. Istotne w wyborze stopklatki są dla mnie wystrój studia, jakie eksponaty, wygląd prowadzących a z reportaży jakieś szczególnie reprezentatywne ujęcia. Numeracja klatek wg schematu zaproponowanego przez tom asha, z tym, że dałem wiodące zero do numeru zdjęcia np: s255-02
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 19/10/2009 17:54 wysłane przez Alferek »
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #34 : 19/10/2009 17:56 » |
|
Powinniśmy ustalić w jaki sposób dokonamy podziału sekcji Odcinki.
Rozumiem, że są dwie wersje: - podział wg numerów p2p, - podział chronologiczny (poszczególnymi latami lub grupami lat).
Proszę o zabranie głosu, po decyzji wprowadzenie techniczne podziału to będzie moment.
grzes74, rozumiem, że korzystasz z pliku z opisami Sond z archiwum tvp? Pozwala to uniknąć wyważania otwartych drzwi.
najlepiej będzie zrobić tabelkę i olinkować tytuły odcinków. Każdy z odcinków będzie oddzielnym artykułem niezwiązanym z kategorią i sekcją.
|
|
|
|
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
grzes74
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #35 : 19/10/2009 21:41 » |
|
Odcinki 033 "Jednostka słodyczy" i odc. 059 "Bateria" już opracowane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grzes74
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #37 : 19/10/2009 22:45 » |
|
Eee tam na pewno przejściowe kłopoty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #38 : 20/10/2009 17:46 » |
|
Houston mamy problem. Muszę jednak zmienić hosting i przenieść na polski serwer. Amerykanie to takie @#$%, że najpierw napadną a potem przeproszą. Dali mi się zwabić na tani hosting z unlimited transferem, miejscem na serwerze, ilością baz danych i wszystko za jedynie 4,99$ miesięcznie. Kruczek, który w tym był a nie jest nigdzie opisany to jednoczesna ilość ludzi na stronie co przekłada się na obciążenie procesora. Jak obciążenie procesora przekroczy 5% to proponują serwer dedykowany za grubą kasę. Tak więc uważajcie na lunarpages.com. Oczywiście nie miałem zamiaru uruchamiać czegoś poczytnego jak Onet ale wcześniej miałem większe potrzeby i jakoś zwykły polski hosting wystarczył.
Zamówię hosting na linuxpl.com - na Sondę i moje hokejowe potrzeby wystarczy. Póki co staram się odzyskać wszystkie pliki i bazy danych. Przewiduję jakiś tydzień na uporządkowanie tego bagna.
|
|
|
|
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
grzes74
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #39 : 21/10/2009 00:10 » |
|
Nic dziwnego. Ten wątek forum cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Obserwuję ponad 52 unikalnych wizyt dziennie. Jeśli wszyscy chcieli zobaczyć stronę "Sondy" to znaczy...
...że warto ją tworzyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #40 : 21/10/2009 07:43 » |
|
Pad serwera spowodowała strona hokejowa Unii Oświęcim. Wygraliśmy z Tychami i każdy chciał avika ze zwycięskim golem obejrzeć. Taki mecz dla nas to derby. http://www.youtube.com/watch?v=4mW4vgPnq0I
|
|
|
|
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #41 : 23/10/2009 14:02 » |
|
Good news! Mam kopię bazy danych z tym co robiliśmy, pliki z grafikami też ocalały. Szukam hostingu, myślę, że zamówię go w poniedziałek i strona wróci za parę dni.
|
|
|
|
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
grzes74
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #42 : 23/10/2009 21:36 » |
|
Fajnie  Czekając na uruchomienie strony zająłem się opracowaniem następnych odcinków m. in odc. 062."Siła chemii" i odc.064 "Dach nad głową". Żmudna to robota.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #43 : 23/10/2009 21:47 » |
|
Hostingodawca jest na tyle bezczelny, że co prawda dał mi możliwość zrobienia kopii danych ale prosi o informację, kiedy już się wyniosę. A zapłacone mam do czerwca 2010. Wybiorę hosting u linuxpl.com.
|
|
|
|
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #44 : 27/10/2009 20:09 » |
|
Do soboty powinna nowa strona działać ponownie, będzie to kopia 1:1 tego co było. Zmieni się tylko adres na jakiś tymczasowy dziwny, potem będzie to adres www.sonda.net.vot.pl
|
|
|
|
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
grzes74
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #45 : 28/10/2009 00:00 » |
|
O to fajnie, ale szkoda że adres się zmienia. Poprzednia nazwa była jednak lepsza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #46 : 28/10/2009 11:54 » |
|
Domenę można wykupić inną i utrzymywać, wyjdzie po parę złotych na głowę rocznie. Ja opłaciłem serwer. Do czerwca 2010 będzie ustawione przekierowanie na starym serwerze.
|
|
|
|
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
grzes74
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #47 : 28/10/2009 23:43 » |
|
OK. Czy ktoś byłby skłonny podyskutować ze mną na temat opracowanych opisów odcinków 033, 059, 062, 064? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alferek
|
 |
« Odpowiedz #48 : 29/10/2009 12:55 » |
|
Strona działa ponownie, na razie pod tymczasowym adresem: http://www.alferek.ayz.pl/sonda/Jeśli chodzi o Twoje odcinki to wrzuć opisy na forum, jeśli masz jakieś wątpliwości. Jeśli nie masz to wrzucaj od razu na stronę. Pamiętaj tylko o numeracji wg kolejności ukazania się a nie wg p2p, bo tak większość chciała.
|
|
|
|
|
|
teleskop TAŁ1 - Mizar
|
|
|
tom ash
Jr. Member

Poland
|
 |
« Odpowiedz #49 : 29/10/2009 14:22 » |
|
Świetnie, że udało się wrócić. Dzięki Alferek! Co do domeny to jak się rozkręci strona to zrobimy zrzutkę i kupimy jakąś elegancką.
grzes74 wrzucaj na stronę opisy i podyskutujemy. Mam nadzieję, że zrobiłeś to inaczej niż ja i będzie przedmiot kontrowersji ożywiający dyskusję ;-)
Reasumując mamy zrobione Fotokinotechnikę, Siłę chemii, Dach nad głową, Jednostka słodyczy, Bateria. Jeśli koledzy nie mają nic przeciwko mogę skoordynować prace nad przydzielaniem odcinków do opracowania. W razie czego proszę się sprzeciwiać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|