English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
10/03/2010 10:41 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: http://sonda.net.vot.pl/  (Przeczytany 3480 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Alferek
Jr. Member
**

« : 11/10/2009 11:20 »

Witam,
Właśnie zainstalowałem joomlę pod tym adresem: http://sonda.net.vot.pl/
W tej chwili robię grafikę. Czy mógłby ktoś mi podesłać wektorowe logo Sondy?

Przy okazji nadam chętnym uprawnienia redakcyjne, bo na razie treści żadnej tam nie ma.

zedytowałem pierwszego posta do obecnych adresów strony
« Ostatnia zmiana: 29/12/2009 20:32 wysłane przez Alferek » Zapisane

teleskop TAŁ1 - Mizar
aom (Ania)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #1 : 11/10/2009 15:06 »

Grafika wygląda jak zrobiona na Atari 800 XL. Nie wiem, czy chodziło o taką stylizację?

Sorki za krytykę, ale ta grafika nie robi dobrego wrażenia. Wizytówką strony jest jej grafika. Ktoś, kto tam wejdzie, na wstępie stwierdzi że nie stoją za tą witryną osoby kompetentne.

Jeśli mogę coś doradzić konstruktywnie, to proponuję zrobić tak:
- Użyć istniejącego popularnego szablonu dla joomli.
- http://www.quantum.uni-freiburg.de/  - Ten jest bardzo dobry, ponieważ łatwy i uniwersalny. Nie pamiętam, jak się nazywa, ale gdy się kiedyś bawiłam joomlą, to ściągnęłam go z łatwością.
- Załóżmy, że stosujemy ten szablon. Wystarczy tylko podmienić obrazki na jakieś sondowe. Jest prosty, estetyczny, wygląda profesjonalnie.

Uprzedzając pytania - nie, nie mam czasu robić przy stronie. Mogę najwyżej udzielać dobrych rad, bo mam doświadczenie z projektowaniem stron www.
maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #2 : 11/10/2009 15:07 »

To jestem chętny ...
Stronka może być:)  wiem to początek ....
Alferek
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : 11/10/2009 15:19 »

Szablon wybrałem bo mi się podobał Smiley. Oczywiście możemy zmienić, bo są setki darmowych templatek. Na razie proponuję go zostawić do czasu aż trochę treści w nim będzie, potem zmienimy grafikę jednym kliknięciem.

teleskop TAŁ1 - Mizar
Radek68
Moderator
YaBB God

..:: Uwolnić SONDĘ!!! ::..

« Odpowiedz #4 : 11/10/2009 16:03 »

Witam,
Właśnie zainstalowałem joomlę pod tym adresem: www.sonda.zawszeonline.com
W tej chwili robię grafikę.

Grin
Przy okazji nadam chętnym uprawnienia redakcyjne, bo na razie treści żadnej tam nie ma.
Tak jak pisałem w mailu - jestem chętny.

ers
Jr. Member
**

..:: SONDA ::..

« Odpowiedz #5 : 11/10/2009 16:50 »

Grafika wygląda jak zrobiona na Atari 800 XL. Nie wiem, czy chodziło o taką stylizację?

Sorki za krytykę, ale ta grafika nie robi dobrego wrażenia. Wizytówką strony jest jej grafika. Ktoś, kto tam wejdzie, na wstępie stwierdzi że nie stoją za tą witryną osoby kompetentne.

Jeśli mogę coś doradzić konstruktywnie, to proponuję zrobić tak:
- Użyć istniejącego popularnego szablonu dla joomli.
- http://www.quantum.uni-freiburg.de/  - Ten jest bardzo dobry, ponieważ łatwy i uniwersalny. Nie pamiętam, jak się nazywa, ale gdy się kiedyś bawiłam joomlą, to ściągnęłam go z łatwością.
- Załóżmy, że stosujemy ten szablon. Wystarczy tylko podmienić obrazki na jakieś sondowe. Jest prosty, estetyczny, wygląda profesjonalnie.

Uprzedzając pytania - nie, nie mam czasu robić przy stronie. Mogę najwyżej udzielać dobrych rad, bo mam doświadczenie z projektowaniem stron www.

Niestety musze sie zgodzic. Wyglad obecny nie wyglada zachecajaco i profesjonalnie.
Bedzie trzeba sporo zachodu aby byl jak nalezy.
Moja mala uwaga... Banner na gorze stroni nie powinien byc taki wysoki.
Tu chodzi o to co jest na stronie a nie ciagle ogladanie bannera i wieczne przewijanie nie meiszczacej sie pod nim czesci z tekstem.
Wiem, marudzic latwo. Jesli czas mi pozwoli sprobuje zrobic jakis banner (ale nic nie obiecuje).
Podajcie jaka szerokosc domyslna macie zamiar wybrac. podpowiem ze 800px to juz archaizm, 1024px tez odchodzi..
Kolory - wiemy ze sporo osob nie zyje ale nie robmy portalu pogzebowego.
Stonowany odcien np. niebieskiego bedzie kojarzyl sie z kolorem w czolowce (mariner) i w tym kolorze juz bylo by lepiej osadzic portal Sondy.

Bylbym tez za tym aby logo SONDY pojawiajace sie bylo zgodne z logiem znanym z programu a nie z malo znana wersja z wizytowki.
wiem ze toczy sie dyskusja na tentemat, ale tu ma byc to co "wszyscy znaja i pamietaja". Pamietaja logo z czolowki programu.
Jako ciekawostke bedzie mozna zobaczyc logo z wizytowki.

PS: W miare dostepnosci czasu bede sie wlaczac w dzialania.
« Ostatnia zmiana: 11/10/2009 16:54 wysłane przez ers » Zapisane
Radek68
Moderator
YaBB God

« Odpowiedz #6 : 11/10/2009 17:49 »

Oczywiście wszelkie sugestie są mile widziane, ale przecież to dopiero POCZĄTEK! Wersja (to taże taka propozycja dla Alferka) beta serwisu - jak nie alfa!

Poza tym wszystko wynika z tzw. templatki, którą potem bedzie można zmienić.

Jest dobrze, nawet bardzo dobrze. Teraz chodzi o ustalenie co ma być, czyli o zawartość merytoryczną serwisu, a forma graficzna rozwinie się z czasem.

maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #7 : 11/10/2009 19:11 »

To wymaga roboty i czasu wiec nie oczekujcie ze się to ot tak zrobi Smiley
ers
Jr. Member
**

« Odpowiedz #8 : 11/10/2009 19:13 »

Oczywiście wszelkie sugestie są mile widziane, ale przecież to dopiero POCZĄTEK! Wersja (to taże taka propozycja dla Alferka) beta serwisu - jak nie alfa!
Poza tym wszystko wynika z tzw. templatki, którą potem bedzie można zmienić.
Jest dobrze, nawet bardzo dobrze. Teraz chodzi o ustalenie co ma być, czyli o zawartość merytoryczną serwisu, a forma graficzna rozwinie się z czasem.

Zgadza sie, ale wiem ze prowizorki lubia sie trzymac dlugo, dlatego zgalszam zauwazone mankamenty aby zostaly uwzglednione na liscie do ew. rozpatrzenia/wykonania.
Ponizej szybka wersja bannera jako propozycja. Jak widac zachowana zostala oryginalna wersja logo pobrana z programu.

« Ostatnia zmiana: 11/10/2009 19:23 wysłane przez ers » Zapisane
Alferek
Jr. Member
**

« Odpowiedz #9 : 11/10/2009 19:17 »

O stronie na razie wiedzą wyłącznie przeglądający to forum. Nadałem równorzędne uprawnienia 4 osobom, włącznie z wgraniem nowej templatki.

Na razie pomyślmy nad menu. Ja to widzę na roboczo tak:
Menu główne:strona początkowa, kontakt do redakcji strony, link do forum
Zespół sondy: 4 pozycje z autorami głównymi, piąta pozycja - pozostałe osoby tworzące program.
Historia/Archiwum: tu strona p. Tomasza
Odcinki: Spis wszystkich odcinków (wg Wikipedii), Opis odcinków ocalałych (wg p2p, tu chciałbym aby każdy odcinek miał swój dokładny opis, poparty screenami - to byłoby siła całej tej strony, obok kopii strony p. Tomasza)
Nasze akcje i petycje:Uwolnić Sondę, poszukujemy żyjących twórców i inne

teleskop TAŁ1 - Mizar
ers
Jr. Member
**

« Odpowiedz #10 : 11/10/2009 19:22 »

O stronie na razie wiedzą wyłącznie przeglądający to forum. Nadałem równorzędne uprawnienia 4 osobom, włącznie z wgraniem nowej templatki.

Na razie pomyślmy nad menu. Ja to widzę na roboczo tak:
Menu główne:strona początkowa, kontakt do redakcji strony, link do forum
Zespół sondy: 4 pozycje z autorami głównymi, piąta pozycja - pozostałe osoby tworzące program.
Historia/Archiwum: tu strona p. Tomasza
Odcinki: Spis wszystkich odcinków (wg Wikipedii), Opis odcinków ocalałych (wg p2p, tu chciałbym aby każdy odcinek miał swój dokładny opis, poparty screenami - to byłoby siła całej tej strony, obok kopii strony p. Tomasza)
Nasze akcje i petycje:Uwolnić Sondę, poszukujemy żyjących twórców i inne

Dodal bym na 1 miejscu pozycje o samym programie...
tom ash
Jr. Member
**

« Odpowiedz #11 : 12/10/2009 10:57 »

Pierwsza moja cegiełka dołożona - favicon z logiem Sondy się już wyświetla. Teraz czas na kilka uwag do dyskusji:

Odnośnie wystroju - obecny szablon robi wrażenie grobowca z końca lat dziewięćdziesiątych. Powinniśmy przyjąć coś lżejszego i bardziej na czasie. Warto w motyw graficzny wpleść elementy z programu, tak jak to uczyniono na stronie www.zmiennicy.com.

Co do menu, to proponuję odniesienia do następujących sekcji/kategorii joomlowych:

- O programie (informacje ogólne);
- Odcinki (szczegółowe opisy odcinków, im bardziej odcinek dostępny, tym bardziej szczegółowo ;-), każdy odcinek powinien być odrębnym artykułem, przygotowanym wg ustalonego szablonu);
- Autorzy (sylwetki autorów);
- Forum (odnośnik do forum);
- Pisali o Sondzie (artykuły prasowe o programie);
- Muzyka (informacje o ścieżce dźwiękowej audycji);
- Ciekawostki (różne rzeczy);
- Galeria (zdjęcia);
- Stowarzyszenie Miłośników Sondy (a czemu nie?)

http://sonda.net.vot.pl/  - każda pomoc się przyda
aom (Ania)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #12 : 12/10/2009 14:32 »

Co do banera na górze: Większości dawnych telewidzów Sonda kojarzy się z tą sekwencją przelatującej sondy. Aha i jeszcze z tymi ludzikami z Voyagera. A nie ze znaczkiem yin-yang, ponieważ on pojawiał się dopiero na końcu programu. Rozmawiałam kiedyś o tym z kolegami z uczelni i tak mówili, że im się kojarzy.

Proponuję wykorzystać te śliczne projekty, które już sami zrobiliśmy. Np. ten:
http://astro4u.net/yabbse/gallery/2100_16_11_06_8_47_17.jpg
albo ten:
http://astro4u.net/yabbse/gallery/2056_09_02_08_9_27_09.jpg
Maquis
Global Moderator
YaBB God

Poland Poland

Tu byłem - Franek Kimono ;)))

« Odpowiedz #13 : 12/10/2009 14:46 »

Dwa słowa - lżejszy motyw.

Celestron C6 GT Smiley
Kosmonauta.net - polski portal o tematyce astronautycznej
"A still more glorious dawn awaits, not a sunrise, but a galaxyrise, a morning filled with 400 billion suns. The rising of the Milky Way"
http://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc
aom (Ania)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #14 : 12/10/2009 14:53 »

Co do wyboru szablonu graficznego, w każdym razie BŁAGAM!!!
Jeśli webmasterzy z jakichkolwiek powodów nie są w stanie sami zrobić grafiki, która czytelnością i estetyką przewyższa popularne szablony Joomli, to niech użyją któregoś z tych gotowców i tylko podmienią baner!

Naprawdę, nie ma sensu wynajdywać koła na nowo.

Przykłady popularnych gotowców, które są estetyczne i czytelne:
http://www.siteground.com/joomla-hosting/joomla15-templates.htm?page=1
aom (Ania)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #15 : 12/10/2009 15:26 »

Może warto odłożyć wysłanie listu do momentu kiedy zacznie już funkcjonować nasza nowa strona? Wtedy pokażemy, że (...) nie jesteśmy ludźmi przypadkowymi

To koniecznie po zmianie szablonu graficznego!!! Obecny wygląda, jakbyśmy byli BARDZO przypadkowymi ludźmi.  Sad
Alferek
Jr. Member
**

« Odpowiedz #16 : 12/10/2009 16:30 »

Aniu, z całym szacunkiem, ale poczytaj, co napisałem o szablonie, a nie po raz kolejny go krytykuj. W tej chwili są 4 osoby, które mają uprawnienia aby go zmienić w dowolnym czasie. Strony na razie NIE MA, jest na razie szkielet.

teleskop TAŁ1 - Mizar
Alferek
Jr. Member
**

« Odpowiedz #17 : 12/10/2009 16:38 »

Co do menu, to proponuję odniesienia do następujących sekcji/kategorii joomlowych:

- O programie (informacje ogólne);
- Odcinki (szczegółowe opisy odcinków, im bardziej odcinek dostępny, tym bardziej szczegółowo ;-), każdy odcinek powinien być odrębnym artykułem, przygotowanym wg ustalonego szablonu);
- Autorzy (sylwetki autorów);
- Forum (odnośnik do forum);
- Pisali o Sondzie (artykuły prasowe o programie);
- Muzyka (informacje o ścieżce dźwiękowej audycji);
- Ciekawostki (różne rzeczy);
- Galeria (zdjęcia);
- Stowarzyszenie Miłośników Sondy (a czemu nie?)

Tomie więc stwórz takie menu.  Ja bym zrobił jakiś przykładowy opis odcinka, by był już jeden jako wzór i projekt do dyskusji

teleskop TAŁ1 - Mizar
Radek68
Moderator
YaBB God

« Odpowiedz #18 : 12/10/2009 19:57 »

Po pierwsze: to jest wersja testowa serwisu! BETA. To ma prawo wyglądać źle.
Dodałem na górze stosowny wpis o tym informujący.

Docelowo:
1. Strona ma być lekka! Kilkadziesiąt kB! Maquis -da się zrobić. Wizualnie też. Problem może być tylko początkowo.

2. Kolor. Generalnie w tamtych czasach dominował szary i odcienie niebieskiego. Oczywiście w telewizorach Smiley . Dziś mamy pełną paletę barw. Dlatego należy SONDĘ ubarwić, zdecydowanie zostawiając na banerze na górze kolor szary z niebieskim. To postuluje Ania i ja do tego się przychylam. Ale reszta storony będzie współczesna.

3. Strona SONDY ma mieć wszechstronny charakter - od informacyjnego do edykacyjnego, dlatego menu na stronie powinno być proste. Tylko takie menu nie zniechęci. Z tym problemu raczej nie będzie.

Co do zawartości... tu zaczynają się schody. Bo o ile na pewno nie brakuje tematów to do zapełnienia strony potrzeba czasu i pracy.

Myślę, że na stronie głównej powinismy zrobić coś a'la statyczny artykuł (nie wiem, ale wydaje mi się, że jommla od wersji 1.5 już nie umożliwia dodawania statycznych artykułów) mówiący  ogólnie o SONDZIE.

A w menu - co kto lubi... Smiley

ers
Jr. Member
**

« Odpowiedz #19 : 12/10/2009 20:43 »

Taka uwaga sie pojawia w watku http://astro4u.net/yabbse/index.php?topic=11157.0 wiec zwroce na nia uwage...
Jako logo powinno byc brane logo ktore pojawialo sie w programie a nie logo bedace jednak bardziej ciekawostka z wizytowki.
Takie samo zastrzezenie mialbym do tekstury ktora raczej powinna nawiazywac do oryginalu.
tom ash
Jr. Member
**

« Odpowiedz #20 : 12/10/2009 20:48 »

Menu zrobione. Artykuły można dodawać w odpowiednich kategoriach i wtedy automatycznie wpadają gdzie chcemy.

Joomla oczywiście pozwala odwołać się w dowolnym miejscu do statycznego artykułu.

Szablon strony zostanie zmieniony na lżejszy po rozwiązaniu pewnych kwestii technicznych. Po rozwiązaniu tej kwestii znikną również zbędne opisy typu kiedy kto co wprowadził i kiedy zmodyfikował.

Wprowadziłem pierwszą propozycję układu artykułu informującego o danym odcinku.

Oczywiście całość do dyskusji. A teraz odmeldowuję się, bo mnie żona z domu wygna Cheesy

tom ash
Jr. Member
**

« Odpowiedz #21 : 13/10/2009 07:54 »

Do menu dodałem pozycję Czołówka, gdzie wrzuciłem roboczo forumowy wpis Bartholomew w sprawie czołówki programu:

http://www.sonda.zawszeonline.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=16

Szablon tymczasowo wrzuciłem nieco mniej grobowy.

Alferek
Jr. Member
**

« Odpowiedz #22 : 13/10/2009 17:54 »

Tak się zastanawiam nad jednym - wyobraźmy sobie, że mamy opisy wszystkich ocalałych odcinków. Trzeba by jakoś w tym nawigować. Czy nie lepiej byłoby zrobić jakieś submenu z odcinkami 1-20, 20-40...itd? Ewentualnie wydzielić "menu odcinki" i zrobić tam jako pozycje menu 1-20... ? Wtedy można by to jako "blog" zrobić.

Można by to tak:

Menu

* Strona główna
    * O Sondzie
    * Autorzy
    * Czołówka
    * Forum
    * Pisali o Sondzie
    * Muzyka
    * Ciekawostki
    * Galeria

Odcinki wg p2p
    * 1-20
    * 20-40
    * 40-60
....
    * Spis chronologiczny

W spisie chronologicznym byłaby tabela wg Wikipedii ale z tytułami olinkowanymi do konkretnego artykułu.

Oczywiście numeracja wg p2p, bo to jedyna numeracja zaczynająca się od 1, aczkolwiek chronologicznie pomieszana.

teleskop TAŁ1 - Mizar
tom ash
Jr. Member
**

« Odpowiedz #23 : 13/10/2009 18:51 »

Osobiście optowałbym za podziałem na lata.

grzes74
Newbie
*

« Odpowiedz #24 : 16/10/2009 17:16 »

Jak można pomóc w tworzeniu strony? Pewnie sporo osób przegląda to forum i chcieliby pomóc. Prosimy o jakieś wskazówki.
Umiejętności może nie mam zbyt dużych, ale np. jestem chemikiem i mógłbym pomóc w opisaniu niektórych "chemicznych" odcinków "Sondy" Np. "Jednostka słodyczy" i innych, tak jak zaproponował tom ash na stronie.
Pozdrawiam.
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio 08/03/2010 11:58 Strona wygenerowana w 0.104 sekund z 24 zapytaniami.