English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
03/09/2010 07:15 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1] 2 3 4 ... 13   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Program SONDA - informacje ogólne  (Przeczytany 32204 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
aom (Ania)
Moderator
Full Member

« : 23/06/2006 19:44 »

Ogólna wymiana informacji na temat programu Sonda; co piszą w sieci; co mówią w mediach, nasze zdania, opinie, pytania, wspomnienia
« Ostatnia zmiana: 13/02/2008 10:28 wysłane przez aom (Ania) » Zapisane
aom (Ania)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #1 : 23/06/2006 23:18 »

Pytanie do wszystkich - która to była sonda kosmiczna, ta z czołówki programu?
... Już wiem: Mariner 5.
« Ostatnia zmiana: 13/07/2006 14:39 wysłane przez administrator. » Zapisane
aom (Ania)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #2 : 23/06/2006 23:22 »

LINK
Czy wiecie, że w jednym klubie w Krakowie odbywała się impreza klubowa połączona z  publicznym wyświetlaniem Sondy? Było to 2005-03-24.
« Ostatnia zmiana: 23/06/2006 23:33 wysłane przez aom (Ania) » Zapisane
Radek68
Moderator
YaBB God

..:: Uwolnić SONDĘ!!! ::..

« Odpowiedz #3 : 24/06/2006 21:21 »

Na wątku atari pozwoliłem sobie zamieścić takową informację:

Cytuj:
(...) zapraszam do dyskusji na forum astro4u.net. Konkretnie:
http://astro4u.net/yabbse/index.php?topic=786.555
W dyskusji uczestniczy współtwórca programu - Pan Tomasz Pyć! Smiley
(...)

Chciałbym poinformować, że na astro4u.net wątek o SONDZIE, jako bardzo popularny, ważny i z dużą ilością podstron (aż 43) został w dniu 23 czerwca 2006 wyodrębniony i stanowi teraz osobne forum (a właściwie podforum). Jego adres to:

http://astro4u.net/yabbse/index.php?board=28.0

Mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda się (a nie ukrywam, że po przeczytaniu wątku na atari.area uważam, że są ku temu podstawy Smiley ) ocalić z archiwum TVP pozostałe tam odcinki SONDY i materiałów roboczych.

Widzę też, że przynajmniej część z piszących tu osób udzielała się swego czasu na podobnym wątku na elektrodzie, choć pod innymi nickami.

Zapraszam również na astro4u.net

aom (Ania)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #4 : 28/06/2006 21:12 »

Ktoś z Warszawy - może z iTVP  Huh - dokonał ostatnio kilku zmian na Wikipedii w dziale historia:
LINK

Zmiana w pierwszym zdaniu jest jak najbardziej OK.

Mam natomiast wątpliwości co do dwóch następnych i chciałabym to z wami przedyskutować.
Po raz pierwszy telewizja jakikolwiek materiał zakupiła dla Sondy dopiero w roku 1986, po zrealizowaniu kilkuset programów na podstawie materiałów otrzymanych za darmo. Dlatego też powtórna emisja programu jest uzależniona od ustalenia praw do materiałów ilustracyjnych.
Chyba żadne z nas nie wie, czy to ostatnie zdanie jest prawdziwe, czy też nie. Kim jest autor, że to wie? Jeśli to ktoś z was - proszę się zgłosić. Bo inaczej będę za tym, żeby to zdanie wykasować.

W 1989 roku Kurek i Kamiński planowali zakończenie emisji Sondy i rozpoczęcie nowego cyklu programów popularyzujących zagadnienia gospodarki, ekonomii i zarządzania. Wiadomość ta jest niepewna, została podana tylko w jednej gazecie. Inne żródła jej nie potwierdzają.

Oprócz artykułu w Gazecie Wyborczej, szerzej jest to opisane w artykule (a raczej rozdziale książki) Dolistowskiego (patrz dział Linki). Czy ktoś z was wie o jakichś okolicznościach, które usprawiedliwiałyby ostatnie zdanie? Jeśli nie, to jestem za wykasowaniem jej.

Na 34 kasetach VHS
Czy to prawda?

Równolegle poddaję tę samą kwestię pod dyskusję w dziale Dyskusje na stronie Wikipedii.
« Ostatnia zmiana: 28/06/2006 21:15 wysłane przez aom (Ania) » Zapisane
Radek68
Moderator
YaBB God

« Odpowiedz #5 : 28/06/2006 21:29 »

Numer IP faktycznie pochodzi z Warszawy, ale jest to IP wykorzystywane przez operatora  telewizji kablowej UPC. W związku z tym nie jest to IP iTVP.

Piotr
Moderator
Full Member

Poland Poland

« Odpowiedz #6 : 28/06/2006 21:37 »

A ja bym się wstrzymał na waszym miejscu i zapytał pana Tomasza... Smiley bo z tego co się orientuję to on ma takie łącze...
Piotr
Radek68
Moderator
YaBB God

« Odpowiedz #7 : 28/06/2006 21:41 »

Co do ilości kaset, to na pewno jest ich więcej jak 32, może właśnie 34...

maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #8 : 28/06/2006 22:01 »

Z inforamcji krążących w sieci myśle że 1 zdanie jest prawdziwe, już o tym pisałem szukanie praw autorskich do programów relizowanych metodami K&K jest troszkę szalone i może zająć dużo dużo czasu a wg mnie chyba nie zbyt możliwa, aby po materiałach filmowych (tj odcinakch Sondy ) szukać kto był autorem i czy wyrażał zgodę.
Co do 2 punktu hmmm nie wiem...  Pan Toamsz niech się wypowie...
32 ... 34 hmmm 
aom (Ania)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #9 : 28/06/2006 23:40 »

Z inforamcji krążących w sieci ...

Nie, nie! Mnie nie chodzi o to, żebyśmy teraz spekulowali. Na Wikipedii należy umieszczać tylko informacje z pewnych źródeł. Po prostu chcę sprawdzić, czy ktoś z was może dotarł do takiego pewnego źródła - przypuszczam, że nie.
cyberas
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #10 : 29/06/2006 00:09 »

Nie wiem dlaczego się zastanawiacie nad liczbą kaset BRAWO, przecież Pan Tomasz zeskanował katalog BRAWO, są tam dokładnie 34 kasety. Myślałem, że zaciągnęliście sobie te skany.

Przy okazji przypomnę moje pytanie:
W spisie widzę, że kaseta BRAWO nr 17 zawiera 3 odcinki Sondy: "Pomysł na coś", "Alchemia" i "Z nędzy do pieniędzy". Czy rzeczywiście są tam wyjątkowo tylko 3 odcinki? Czy ktoś posiada tą kasetę i może to sprawdzić? Na pozostałych 33 kasetach są po 4.
No własnie, może ktoś (posiadacz takiej kasety) to sprawdzić?

tompyc
Full Member

Uwolnić Sondę - Pana Tomasza nie ma juz wsrod nas.

« Odpowiedz #11 : 29/06/2006 19:05 »

Aniu, jasne, ze to ja w tej Wikipedii drobne zmiany wprowadzilem.
mam 1 MB łącze w CTV UPC.
Ojejku, Kaset VHS - 34, skan na Piotra ftp, tompyc...
Kaseta 17 - Są tam wyjątkowo 3 odcinki!!!Ojejku... Uznajmy to wreszcie za wyjaśnione:-\
Ta zmiana: -  Sonda na program gospodarczy - upieram się, że to "pomysł" Gazety, Dolistowski zmałpował. WIADOMOŚĆ TA JEST NIEPEWNA!
Jakoś nie mogę znależć nikogo kto by ją potwierdził. Wkładam między bajki, wyjmę jak ktoś mnie przekona.
Prawa autorskie: główne ma TVP i rodziny, ale jest mnóstwo wątpliwości z materiałami otrzymanymi "do łapy" na jednorazowe wykorztstanie. Sam miałem te problemy przy "Spektrum" i "Telekomputer", brrr.
Na marginesie: informacje krążące w sieci uważam z założenia za niepewne.

Uwolnić "Sondę" - otworzyć archiwa TVP
maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #12 : 29/06/2006 21:28 »

A jeszcze jedno czyli mamy rozumieć że informacje o zamknięciu programu SONDA z rokiem 89 też nie są prawdą ...
Radek68
Moderator
YaBB God

« Odpowiedz #13 : 29/06/2006 22:07 »

Pamiętam z końcówki lat 80., że pan Andrzej Kurek w jakiejś audycji, wejściu czy czymś takim (wybaczcie, zupełnie nie pamiętam w czym to było, może jakaś rozmowa w studio...) mówił o SONDZIE i wyraził się tak, że wynikało z tego, iż pomysłów i tematów na następne Sondy jest bardzo dużo i myśli, że nawet jak je zrealizują, to życie podsunie nowe.

Wynikałoby z tego, że (przynajmniej wtedy) w ogóle nie myślał o zakończeniu SONDY.
Dlatego też uważam, że nasz szanowny interlokutor - pan Tomasz - ma rację, że program gospodarczy to raczej pomysł gazety...

tompyc
Full Member

« Odpowiedz #14 : 29/06/2006 22:54 »

Ostatni raz widziałem Andrzeja na parkingu przed blokiem F (the day before). On przyjechał do TV, ja wychodziłem. Zamieniliśmy dwa zdania - mówiłem mu o pomyśle wydawaniu programów TV na kasetach, chciałem przekazać, że warto robić ciekawostki naukowe i sprzedawać. Skrytykował ciekawostki, - "tylko oświatówka ma szansę". cbdo

maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #15 : 30/06/2006 16:00 »

Czyli mit został obalony, może do dziś Sonda widniała na naszych ekranch ... ech na pewno znalazły by się nowe tematy, nauka się rozwija, a ulubiny temat A.K. komputery to już istna lawina ... niestety skończyło się inaczej ....
Fakat dużo moderatorów Smiley prośba tylko o nie nad używanie władzy Smiley

tompyc
Full Member

« Odpowiedz #16 : 04/07/2006 21:40 »

Witam nowych moderatorów, Admin dzięki.
Maxbit - skończył się program autorski K&K we wrześniu 1989, na życzenie redakcji zmontowałem z pozostałych materiałów (z Australii) programy post.
Potem były emisje podarowanych TVP odcinków Beyond 2000, potem powtórki Sondy z małym felietonem dodatkowym. Pracuję nad wstawieniem tego do wykazu.
Sprawy praw autorskich bardzo skomplikowane. Tu trzeba tęgiej głowy prawnika, który swymi rozstrzygnięciami ośmieliłby TVP do powtórek. Oni się zwyczajnie boją i nie mają koncepcji rozwiązania problemu.

maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #17 : 05/07/2006 21:20 »

Trzeba powalczyć ... nie wiem ale na dzisiesze czaszy przydała by się jakaś znajoma osoba w TVP na siłę nie ma co to chyba nic nie, dziś takie czasy ...
pbart
Newbie
*

« Odpowiedz #18 : 05/07/2006 23:39 »

natchniony tematem na astro4u obejrzalem pierwszy w zyciu odcinek sondy ,i jestem pod NAPRAWDE WIELKIM WRAZENIEM, zaskakujace jak wiele tematow jest aktualnych, zmieniaja sie tylko techniczne rozwiazania wielu tematow, szczere gratulacje i brawa dla tworcow programu!- moje zdanie.
cyberas
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #19 : 05/07/2006 23:51 »

natchniony tematem na astro4u obejrzalem pierwszy w zyciu odcinek sondy...
No to super! Szczerze zachęcam do dalszego oglądania Smiley
Jaki odcinek obejrzałeś?
BTW: jeśli możesz zdradzić to ile masz lat? Wink

maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #20 : 06/07/2006 02:18 »

Ech ... w TV "Zmiennicy" powtórka nr .... 1232 Smiley nie no serial jest OK tylko czemu TVP powtarza go 2-3 razy w roku Huh?
A my SONDY chyba sie nie doczekamy

pbart
Newbie
*

« Odpowiedz #21 : 06/07/2006 13:05 »

natchniony tematem na astro4u obejrzalem pierwszy w zyciu odcinek sondy...
No to super! Szczerze zachęcam do dalszego oglądania Smiley
Jaki odcinek obejrzałeś?
BTW: jeśli możesz zdradzić to ile masz lat? Wink

mam 23 lata
odcinek ktory obejrzalem to 'sekrety krolowej' odcinek byl poswiecony matematyce, wybralem go losowo, niesamowity klimat serialu, naprawde zal ze teraz brak czekos takiego, a wiekszosc programow naukowych w tv to i tak szukanie roznych (czasem tanich) sensacji, a malo rzeczowych spraw.
Michu
YaBB God

United States United States

POLAR BEAR (Ursus maritimus)

« Odpowiedz #22 : 06/07/2006 13:17 »

Cieszy serce to, że młodsze pokolenie też dostrzega wartość Sondy Smiley

Radek68
Moderator
YaBB God

« Odpowiedz #23 : 06/07/2006 19:09 »

Jeju jak gorąco. W tej chwili w cieniu jest 32 st.C. Mózg przechodzi w stan płynny. W taki wieczór chyba obejrzę sobie odcinek pt. "Fabryka absolutu". Może choć część z tego chłodu przejdzie na mnie!

Michu
YaBB God

United States United States

POLAR BEAR (Ursus maritimus)

« Odpowiedz #24 : 06/07/2006 22:23 »

Na Discovery co jakis czas pojawiaja sie takie krotkie filmiki pt "Jak to jest zrobione", kurcze jak się to ogląda to często przypominaja mi się felietony filmowe z Sondy.Wszystkiemu winna jest bardzo podobna realizacja tych programów: muzyka elektroniczna albo jakis lekki jazz, niski glos narratora i scenki z przemyslu albo labortorium....

Sonda wiecznie żywa !!! Smiley

Strony: [1] 2 3 4 ... 13   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio 02/09/2010 10:07 Strona wygenerowana w 0.093 sekund z 24 zapytaniami.