English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
03/09/2010 07:14 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Poszukiwany, poszukiwana (do autorów SONDY)  (Przeczytany 5330 razy)
Radek68
Moderator
YaBB God

..:: Uwolnić SONDĘ!!! ::..

« : 14/10/2007 17:51 »

Jesteśmy grupą ludzi aktywnie i z całego serca zabiegających o reemisję SONDY, jej zarchiwizowanie i udostępnienie ludziom, a także zachowanie pamięci o twórcach SONDY.

Przez twórców rozumiemy oczywiście (i przede wszystkim) Andrzeja Kurka i Zadzisława D. Kamińskiego, ale także wszystkich, którzy przy programie pracowali i przyczyniali sie do tego, że był on taki jakim był.

Proszę zatem o kontakt - o ile to możliwe - jak najwięcej osób, które tworzyło SONDĘ.

Przypomnę tylko takie zasłużone dla SONDY nazwiska jak Zofia Żukowska, Wanda Konarzewska, Marek Siudym, Jerzy Łańcut, Bogdan Borusławski, Marcin Kunicki, Piotr Andrzejewski, Ryszard Patej czy Tomasz Pyć.

Pan Tomasz pracując nad stronami www swoich programów niejako przy okazji zrobił stronę wspomnieniową o SONDZIE. "Minęło 12 lat od zaprzestania emisji programu SONDA" - tak brzmiał jaj nagłówek. Teraz tompyc, bo taki sieciowy nick przyjął Tomasz Pyć, aktywnie współuczestniczy w wielu projektach nt. SONDY (strona www, wikipedia, fora internetowe, spotkania). I chwała mu za to.

I mimo, że w telewizji każdy woli "pracować na swoje nazwisko", to SONDA jest jednym z tych niewielu programów, które raczej nie dzielą a łączą. Każdy, kto choć część życia poświęcił SONDZIE może być z tego dumny.
Wiem, że i tam zdarzały się nieporozumienia i (nazwijmy to oględnie) różnice zdań, ale myślę, że teraz po latach nie powinno to już mieć żadnego znaczenia.

Program był najlepszy i każdy, kto się do tego przyczynił niech przyjmie na siebie część zasług.

Dlatego proszę każdego z wymienionych, a także inne osoby, które miały swój udział w tworzeniu SONDY o jedną z form kontaktu z nami:

- rejestracja na forum i post
- email do jednaego z nas - mój: radjak68(at)wp.pl

Bardzo mi na tym zależy.
Radek68
« Ostatnia zmiana: 09/02/2008 00:58 wysłane przez Radek68 » Zapisane

tom ash
Jr. Member
**

Poland Poland

« Odpowiedz #1 : 02/02/2008 09:44 »

W odcinku "Nowe Paliwa" z 9 stycznia 1979 gościem był doktor Piotr Wolański. Dzisiaj jest to prof. dr hab. inż.  Piotr  Wolański m.in. Członek Rady Naukowej  Centrum Badań Kosmicznych PAN, Członek Rady Naukowej  Instytut Lotnictwa, Członek Rady Naukowej  Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Samochodów Małolitrażowych "Bosmal", Przewodniczący Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych.

Tutaj możemy znaleźć wywiad z panem Wolańskim w związku z tą ostatnią funkcją:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,28434,wid,8257576,wiadomosc.html?ticaid=15499
Jackowy
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #2 : 29/05/2008 14:15 »

Cóż w tym dziale piszę, bo poszukiwany pasuje do tego co chciałbym napisać. Ciekaw jestem ile ciekawych materiałów zachowało się w kolekcji na przykład Pana Tomasza. Nie chodzi mi tu o odcinki ale o jakieś materiały robocze, kasety Beta, Video 8 i różne inne. Podobno zostały jakieś kasety kamerowe z wypraw do Australii. Czy nie dało by się tego '"zdigitalizować" Zastanawiam się też ile takich ciekawych materiałów mają rodziny obu Panów Redaktorów. Może uda się coś przy pomocy Pana Tomasza udostępnić. Myślę, że warto, bo to po pierwsze ciekawe materiały, po drugie historia no i takiej telewizji już się nie robi i robić nie będzie. Wiem też że niektórzy rejestrowali program bezpośrednio z TV na magnetowidach. Pewnie więcej takich osób było bliżej roku 89 bo i magnetowidy przestawały być powoli czymś abstrakcyjnym. Ciekawe ile osób nagrało samą ścieżkę dźwiękową  z braku innych możliwości. Była by to szansa ocalenia przynajmniej częściowego niektórych odcinków. Poza tym wydaje mi się, że jak się pracowało w telewizji  to miało się dostęp, w tym także prywatny, do sprzętu który dla zwykłego śmiertelnika wówczas był zupełnie niedostępny i niezrozumiały. Mam tu na myśli domowe kamery VHS i na przykład aparaty fotograficzne. Jeśli się mylę niech mnie osoby bliżej znające ten temat poprawią. Było by wspaniale gdyby przynajmniej część tych materiałów udało się udostępnić. Bo leżące w szafie czy gdzieś w telewizyjnym archiwum niczemu nie służą. Redaktorów nie ma już z nami prawie 20 lat. Ale my pamiętajmy o nich. 
martinezz123
Newbie
*

Kocham astronomię

« Odpowiedz #3 : 06/05/2009 21:46 »

Też napiszę w tym dziale jako że tytuł pasuje.
Chciałbym wiedzieć co dzieje się w tej chwili z dwiema osobami: panem Markiem Siudymem i z synem Andrzeja Kurka - Mateuszem Kurkiem.
Czy ktoś wie?

Pozdrawiam.
ers
Jr. Member
**

..:: SONDA ::..

« Odpowiedz #4 : 28/08/2009 00:44 »

Też napiszę w tym dziale jako że tytuł pasuje.
Chciałbym wiedzieć co dzieje się w tej chwili z dwiema osobami: panem Markiem Siudymem i z synem Andrzeja Kurka - Mateuszem Kurkiem.
Czy ktoś wie?

Pozdrawiam.

Ja chetnie to rozwine i zapytam:
Co sie dzieje z wszystkimi z rodzin Kaminskich i Kurkow... Obaj ich synowie kiedys wystapili w programie wspomnieniowym. Zona A.Kurka dala sie spotkac podczas wizyty na cmentarzu - tylko czy to wszystko?
Moze warto by bylo doprowadzic do spotkania z rodzinami K.K. Spotkania na takich zasadach jak z T.Pyciem?
To oni sa teraz kopalnia inforamcj...
sadol44
Jr. Member
**

GG : 3746334

« Odpowiedz #5 : 10/09/2009 10:19 »

Takie spotkanie na pewno było by cenne i wartościowe, mam również taki pomysł.
Trochę czasu już minęło więc ktoś kto może mógł by delikatnie wybadać czy jest możliwość przejęcia materiałów dotyczących Sondy które były własnością Pana Tomasza, może rodzina nie będzie nimi zainteresowana.
Dla nas te materiały mogły być bardzo cenne.
maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #6 : 10/09/2009 19:56 »

Niestety z potencjalnymi spadkobiercami Sondy kontakt się Urwał ... będę próbował
« Ostatnia zmiana: 11/09/2009 11:08 wysłane przez maxbit (Marcin) » Zapisane
sadol44
Jr. Member
**

GG : 3746334

« Odpowiedz #7 : 11/09/2009 10:42 »

Marcin!! Niestety jak myślę. Smiley Smiley Wink

Literówka ...
« Ostatnia zmiana: 11/09/2009 11:08 wysłane przez maxbit (Marcin) » Zapisane
Alferek
Full Member

« Odpowiedz #8 : 09/10/2009 12:15 »

Pan Tomasz pisał, że p. Borusławski wyjechał do Kanady. Znalazłem takiego, co pracuje w AMD w Kanadzie, może to on? :
http://www.jigsaw.com/scid14363550/bogdan_boruslawski.xhtml

teleskop TAŁ1 - Mizar
cyberas
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #9 : 09/10/2009 23:17 »

Pan Tomasz pisał, że p. Borusławski wyjechał do Kanady. Znalazłem takiego, co pracuje w AMD w Kanadzie, może to on? :
http://www.jigsaw.com/scid14363550/bogdan_boruslawski.xhtml
Ktoś zapyta/ma tam konto, czy zakładać?
ers
Jr. Member
**

« Odpowiedz #10 : 10/10/2009 15:03 »

Pan Tomasz pisał, że p. Borusławski wyjechał do Kanady.
...

To ta informacja pomylila mi sie z M.Siudymem... (:

Ktoś zapyta/ma tam konto, czy zakładać?

Jesli mozesz to pytaj - mysle ze warto. Jesli nie on to powiesz "przepraszam pomyłka". Chyba sie nie obrazi Smiley
« Ostatnia zmiana: 10/10/2009 16:22 wysłane przez Radek68 » Zapisane
cyberas
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #11 : 10/10/2009 23:42 »

To nie pomyłka Smiley
Zaprosiłem Pana Bogdana na forum. Czekam na kontakt.
Mam wielką nadzieję, że u nas zagości...

Piotr
Moderator
Full Member

Poland Poland

« Odpowiedz #12 : 10/10/2009 23:51 »

No, no, Smiley to najlepsza nowina od czasu spotkania z Tomaszem.
Odpowiedział?!
Odwiedzi nasze forum?!
No i czy wie że już pożegnaliśmy p. Tomasza?
cyberas
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #13 : 11/10/2009 00:04 »

No, no, Smiley to najlepsza nowina od czasu spotkania z Tomaszem.
Odpowiedział?!
Odwiedzi nasze forum?!
No i czy wie że już pożegnaliśmy p. Tomasza?
Czekam na kolejnego maila, troszkę cierpliwości Smiley
O odejściu Pana Tomasza też napisałem.

ers
Jr. Member
**

« Odpowiedz #14 : 11/10/2009 01:45 »

To nie pomyłka Smiley
Zaprosiłem Pana Bogdana na forum. Czekam na kontakt.
Mam wielką nadzieję, że u nas zagości...

Ech... T.Pyc pisal o nim a ja pisalem ze M.Siudym wyjechal. Taka byla moja pomylka.
B.Boruslawski to jednak kto inny ale milo nam bedzie jesli sie odezwie.
Wnioskuje z Twych wypowidzi ze odpisal. Potwierdzil ze to ON?
owenix
Newbie
*

« Odpowiedz #15 : 11/10/2009 17:45 »

Czy to czasem nie "nasza pani Ewa"?:
http://ptf.fuw.edu.pl/wyb09/kurek.html
http://ptf.fuw.edu.pl/wyb09/ptforg1013.html
kontakt:
http://ptf.fuw.edu.pl/ow01.html
Wydaje się być podobna.
krzysztof76
Jr. Member
**

« Odpowiedz #16 : 11/10/2009 17:59 »

Na 99% to ta sama Ewa Kurek co z programu "Czas przeszły dokonany" Smiley
Radek68
Moderator
YaBB God

« Odpowiedz #17 : 11/10/2009 19:23 »

Tak jest, to jest na 100% TA Ewa Kurek.
Michale - brawo! Pytanie teraz jak spożytkujemy te dane...

"Ewa Kurek" - http://ptf.fuw.edu.pl/ow01.html
« Ostatnia zmiana: 11/10/2009 21:34 wysłane przez Radek68 » Zapisane

ers
Jr. Member
**

« Odpowiedz #18 : 11/10/2009 20:08 »

Tak jest, to jest na 100% TA Ewa Kurek.
Michale - brawo! Pytanie teraz jak spożytkujemy te dane...

"Ewa Kurek" - http://ptf.fuw.edu.pl/ow01.html

Od ponad tygodnia staram sie o kontakt z Pania Ewa i ciage nic...
Pewnie takich jak my ma wielu i ma dosc.
« Ostatnia zmiana: 11/10/2009 21:35 wysłane przez Radek68 » Zapisane
cyberas
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #19 : 11/10/2009 21:01 »

Od ponad tygodnia staram sie o kontakt z Pania Ewa i ciage nic...
Pewnie takich jak my ma wielu i ma dosc.
Tym bardziej, że adres email upubliczniony jest. Mało tego, PTF zamieszcza adresy domowe swoich członków na stronach Shocked
owenix
Newbie
*

« Odpowiedz #20 : 11/10/2009 23:06 »

Mając adres domowy można wysłać list napisany ręcznie. Nie wiadomo jakie podejście ma pani Ewa do emaili (i w ogóle do przekazu elektronicznego). A list to list. Można go przeczytać w dowolnej chwili i miejscu, oraz wiadomo, że dojdzie.
Radek68
Moderator
YaBB God

« Odpowiedz #21 : 12/10/2009 11:44 »

Mając adres domowy można wysłać list napisany ręcznie. Nie wiadomo jakie podejście ma pani Ewa do emaili (i w ogóle do przekazu elektronicznego). A list to list. Można go przeczytać w dowolnej chwili i miejscu, oraz wiadomo, że dojdzie.

HA! Ujmę to tak: właśnie tu wszedłem, aby zaproponować napisanie zwykłego listu.

To chyba dobry pomysł!

tom ash
Jr. Member
**

Poland Poland

« Odpowiedz #22 : 12/10/2009 12:08 »

Może warto odłożyć wysłanie listu do momentu kiedy zacznie już funkcjonować nasza nowa strona? Wtedy pokażemy, że potrafiliśmy wyszperać i zagospodarować to co jest dostępne, że nie jesteśmy ludźmi przypadkowymi i udostępnienie nam materiałów nt. Sondy będzie miało ze wszech miar pozytywne skutki.
ers
Jr. Member
**

« Odpowiedz #23 : 12/10/2009 21:23 »

Może warto odłożyć wysłanie listu do momentu kiedy zacznie już funkcjonować nasza nowa strona? Wtedy pokażemy, że potrafiliśmy wyszperać i zagospodarować to co jest dostępne, że nie jesteśmy ludźmi przypadkowymi i udostępnienie nam materiałów nt. Sondy będzie miało ze wszech miar pozytywne skutki.

Sluszne, ale chyab mamy zamiar zwrocic sie do p.Ewy o to aby miec czym wypelnic te strony...
W tej sytuacji nie mozemu czekac do samego konca. Szukamy zlotego srodka.
Kontakt nawiazac wypada...
tom ash
Jr. Member
**

Poland Poland

« Odpowiedz #24 : 12/10/2009 21:51 »

Naturelmą. Jednakowoż miejmy już coś zrobionego. Chwila zwłoki różnicy wielkiej chyba nie zrobi?
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio 27/08/2010 04:07 Strona wygenerowana w 0.093 sekund z 21 zapytaniami.