English French German Italian Dutch Spanish Portuguese Korean Chinese Simplified Japanese Greek Arabic Russian
03/09/2010 07:20 *
Aktualności:

Strona główna   Pomoc FAQ Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prawne aspekty walki o SONDĘ w TV  (Przeczytany 8373 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #25 : 18/07/2007 22:29 »

Tradycyjnie wakacyjny mega marazm (temperatury tez mega)

Koleja propozycja aby spróbować coś w TVP zdziałąć wyrwać co mają. Myśle że każdy sposób dobry może jakieś znajomości (w końcu postwy jasno) inaczej tego nie wyrwiemy (zdobycie informacji to nie przestępstwo chyba Smiley) Tak czy siak nie bądzmy bardziej papiescy od ...
Tak aby nie było wątpliwości temat kieruje do Pana Tomasza to chyba jedyna osoba która ma chyba jakiś kumpli w TVP.  Archiwa TVP to nie rezerwy Federalne US, fort KNOX, i baza NORAD Smiley razem wzięte.
Tam powinien być jakiś spis książka inwentażowa wątpię by wrzucali to na półkę i zapominali o sprawie po roku by tam nikt nic nie odnalazł Smiley

maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #26 : 04/08/2007 12:36 »

Mam takie pytanko (chyba juzbyło poruszane ale nie apmiętam kiedy a szukać mi się nie chce Smiley )
Co się stało z paniem Markiem Siudymem ?
On pracował przy Sondzie chyba prawie od początku do końca ?
Kilka razy też wystąpił w programie
Pytanie kieruje oczywisćie do Pana Tomasza ....

tompyc
Full Member

Uwolnić Sondę - Pana Tomasza nie ma juz wsrod nas.

« Odpowiedz #27 : 06/08/2007 19:13 »

Już odpowiadałem. Zniknął z zespołu (jakieś niesnanski, nie wnikałem robiłem już Spektrum), a potem zniknął z TVP. Brak kontaktu.

Uwolnić "Sondę" - otworzyć archiwa TVP
Radek68
Moderator
YaBB God

..:: Uwolnić SONDĘ!!! ::..

« Odpowiedz #28 : 12/01/2010 15:22 »

Naszła mnie dziś refleksja, aby napisać w tym temacie o czymś, o czym być może nie wszyscy wiedzą, a warto. O czym - za chwilę. Najpierw wstęp.

Nie chce mi się tu przytaczaś wszystkich związanych z nią artykułów prawa autorskiego.
Nie chce mi się również, po raz kolejny udowadniać, że mamy prawo do archiwów TVP, że to co robiono w latach 70. i 80. za nasze pieniadze było i jest nasze.
O co więc chodzi?

A o to, że mając odcinki SONDY na HDD mamy je, według polskiego prawa, całkowicie legalnie.  Cheesy

Wynika to z faktu, że każdy odcinek SONDY był rozpowszechniony w publicznym medium (ogólnopolskiej telewizji) i jako taki miał prawo być nagrany przez każdego.
Z zapisów ustawy wynika, że dla użytku osobistego wolno korzystać bez zgody twórcy utworu i nieodpłatnie z pojedynczych egzemplarzy utworu rozpowszechnionego, tzn. takiego, który za zezwoleniem twórcy został udostępniony publicznie.

Czyli, nie dość, że prawo zezwala na posiadanie nagranych SOND i dzielenie się nimi ze znajomymi, to na dodatek generalnie zezwala na korzystanie i dzielenie się (z osobami pozostającymi w kręgu towarzyskim) po prostu pogramem SONDA.
Niezależnie od źródła pochodzenia tej konkretnej kopii, gdyż nie jest to już istotne po "rozpowszechnieniu" programu prze twórcę.

Smiley

kafar
Newbie
*

SONDA4u

« Odpowiedz #29 : 16/01/2010 16:14 »

Z tego co zrozumiałem, to nie rozwiązuje to nieemisji. To, że mamy na komputerze Sondę legalnie ułatwia wygraną TVP, bo mając odcinki na komputerze nie potrzeba ich pokazywać w TV. Proste.
Piotr
Moderator
Full Member

Poland Poland

« Odpowiedz #30 : 27/01/2010 23:31 »

Myślę, że to już koniec. Nie ma szans na powtórki Sondy, skoro nawet pan Wiktor Niedzicki opublikował dramatyczny list... Sad

http://wyborcza.pl/1,75476,7499399,Nauka_znika_z_TVP.html

Ps. Warto by go zaprosić na nasze forum jako sojusznika, wszak w "kupie" siła...

Piotr
« Ostatnia zmiana: 28/01/2010 01:04 wysłane przez Piotr » Zapisane
kanarkusmaximus
YaBB God

Poland Poland

« Odpowiedz #31 : 28/01/2010 00:53 »

Warto Pana Niedzickiego zaprosić! Jak najbardziej!

A co do informacji o 'Laboratorium' - po prostu brak słów na krótkowzroczność zarządzających telewizją publiczną. W zasadzie to już chyba nie jest telewizja publiczna - bowiem takiej misji nie pełni - tylko krótkowzroczna? Może warto zamienić nazwę na TVPK? Ja od dziś z pewnością tak będę ją nazywać!

maxbit (Marcin)
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #32 : 31/01/2010 09:45 »

O ile nie byłem jakiś specjalnym fanem Pana Wiktora ( w jego programach było brak tego czegoś)

To jednak Muszę tu się z nim zgodzić ta cholerna TVP zarznie wszystko. Pozostaną Durne Seriale oraz Teleturnieje (bo te Mądre np Wilka Gra też były za mądre)

Nic nie pozostaje jak przenieść np  takie programy do internetu.

Popatrzcie na np Program Pana Bogdana Miśia (Nowe ślady Pitagorasa) da sięda  program choć prosty to jednak fajnie zrealizowany.
Alferek
Full Member

« Odpowiedz #33 : 31/01/2010 10:21 »

Za roczną gażę, która dostaje przesłodzona do granic mdłości Cichopek, skandalizująca Mucha i cwany klan Mroczków można by zrobić kolejną pięcioletnią edycję "Laboratorium".

teleskop TAŁ1 - Mizar
krzysztof76
Jr. Member
**

« Odpowiedz #34 : 31/01/2010 13:20 »

Za roczną gażę, która dostaje przesłodzona do granic mdłości Cichopek, skandalizująca Mucha i cwany klan Mroczków można by zrobić kolejną pięcioletnią edycję "Laboratorium".
A jak by dobrze zagospodarować to starczyło by na jakiś deser Wink
Elpiotrm
Newbie
*

Poland Poland

« Odpowiedz #35 : 31/01/2010 17:10 »

A jak by dobrze zagospodarować to starczyło by na jakiś deser Wink

Tylko czy by im się chciało?? Robić nie tylko Laboratorium i Deser, ale i Szwecki stół??
tom ash
Jr. Member
**

Poland Poland

« Odpowiedz #36 : 16/04/2010 13:38 »

Na portalu Wyborczej ciekawy artykuł na temat archiwów Telewizji Polskiej: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,7775934,Kto_dostanie_skarb_TVP.html

Są tam na przykład takie ciekawostki:

"Archiwalia przechowywane przez TVP wcale do niej nie należą i nigdy nie należały (nawet te powstałe po 1994 r.) - tylko do Archiwów Państwowych, a ich właścicielem jest skarb państwa. Telewizja Polska jedynie nimi rozporządza. Część zbiorów powstała do 1994 r. - czyli do likwidacji dawnego Radiokomitetu i utworzenia w jego miejsce spółki TVP SA - powinna według prawa zostać przekazana do Archiwów Państwowych, ale tak się nie stało.

Archiwa Państwowe użyczyły TVP tych zbiorów i zobowiązały do zarządzania nimi. Początkowo tylko na dziesięć lat, do 2004 r., ale umowę przedłużono. Jednym z warunków było zobowiązanie TVP do wyodrębnienia z całości zbiorów materiałów archiwalnych przechowywanych wieczyście i sporządzenia ich spisów. Ewa Perłakowska, dyrektor departamentu kształtowania narodowego zasobu archiwalnego w Archiwach Państwowych, twierdzi, że do dzisiaj TVP nie wywiązała się z tego zadania. Ostatecznie cały proces ma być zakończony w 2013 r., do uporządkowania pozostała więcej niż połowa zbiorów
."
Radek68
Moderator
YaBB God

..:: Uwolnić SONDĘ!!! ::..

« Odpowiedz #37 : 16/04/2010 22:49 »

O widzisz, gazeta pisze dokładnie to, co ja i inni tutaj (powiedzmy sobie szczerze: my) pisaliśmy już dawno temu.

"skoro te materiały zostały wytworzone za pieniądze publiczne, to powinny być własnością publiczną"

Jednak najważniejsze według mnie stwierdzenia są gdzie indziej:

"Według projektu każdy obywatel miałby do archiwów nie tylko Telewizji Polskiej, ale i Polskiego Radia nieograniczony, bezpłatny dostęp. Mógłby je oglądać w internecie, a drobną sumę (np. kilka złotych) musiałby zapłacić tylko, gdyby chciał ściągnąć materiał w wyższej jakości.
(...)
Jeśli ustawa twórców przejdzie przez parlament, powstanie specjalny Portal Mediów Publicznych, gdzie każdy obywatel będzie miał bezpłatny dostęp do wszystkiego, co kryją telewizyjne archiwa - podobnie jak w projekcie ministerialnym"

I to ma ręce i nogi, i sens, i... moje poparcie. Smiley

Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!

Google odwiedził tę strone ostatnio 02/09/2010 19:55 Strona wygenerowana w 0.082 sekund z 24 zapytaniami.